V zelenině je nízká soběstačnost

V České republice se ročně zkonzumuje více než 900 tisíc tun zeleniny, pouze třetina z toho je však tuzemské produkce, většina je dovozová. Uvedl to předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka na tradičních Zelinářských dnech, které se konaly koncem ledna na Skalském dvoře. Podle něj ačkoliv kvalita české zeleniny je vysoká, chybí jí dostatečná propagace a marketing. „To je to, na co bychom se měli zaměřit,“ konstatoval.

Náměstek Ministerstva zemědělství pro řízení sekce zemědělství a potravinářství Jindřich Fialka poukázal na problematiku dovozů zeleniny. „Jsme soběstační přibližně z 31 procent a skutečně dovozy za 11,5 miliardy v sektoru jsou poměrně zarážející,“ prohlásil s tím, že vloni se zelenina pěstovala na 14 400 hektarech s dopočtem domácností. Z toho bylo 10 960 hektarů tržní zeleniny. V minulém roce se podle odhadů sklidilo 256 tisíc tun zeleniny. Průměr posledních pěti let činil 273,5 tisíce tun zeleniny. Ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martin Klanica ve svém příspěvku zdůraznil, že tuzemská zelenina je kvalitní, záchyty prohřešků ve srovnání se zeleninou dovezenou z jiných států Evropské unie a zejména ze třetích zemí jsou nízké. Vloni podle něj inspektoři provedli kontrolu u 1594 šarží čerstvé zeleniny, z toho 309 šarží bylo vyhodnoceno jako nevyhovující legislativním požadavkům, což bylo 19,4 procenta. Nejvíce nevyhovujících vzorků bylo přitom zjištěno v maloobchodě, u producentů to byla pouze jedna nevyhovující šarže, zdůraznil Klanica. Podle něj vloni byly pesticidy analyzovány u 418 šarží zeleniny, kontrolováno bylo asi 167 tisíc pesticidů, z toho bylo 15 šarží nevyhovujících.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *