Svaz obchodu zdražení hovězího masa neočekává

Zdražení hovězího masa v obchodech by nemělo hrozit, možná se sníží nabídka. Na dotaz to uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza v souvislosti s kauzou salmonel v polském hovězím mase a se zavedením mimořádných veterinárních opatření pro dovoz polského hovězího do ČR.

„Hovězí maso je jedna z mála potravinových komodit, ve kterých je Česká republika soběstačná. I z tohoto důvodu dlouhodobě výpadky v zásobování nehrozí, mohlo by však dojít ke snížení rozsahu nabídky,“ uvedl. Podle Prouzy opatření ministerstva zemědělství nepředstavují překážku pro zásobování obchodů hovězím, jako komplikaci je však vnímá. Doufá v to, že nařízení, podle kterého se musí před uvedením na trh polské hovězí kontrolovat na salmonely, bude zavedeno na nezbytně dlouhou dobu a nesníží polské dovozy. Nejvyšší prioritou jsou pro obchodníky bezpečné a kvalitní potraviny na pultech, uvedl dále. Současná situace podle něj povede k posílení trendu, kdy se zákazníci více zajímají o kvalitní potraviny a o jejich původ.
Cena kilogramu hovězího zadního bez kosti se loni na konci roku podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) pohybovala kolem 223 korun. Polského chlazeného hovězího masa se loni podle údajů ČSÚ do ČR dovezlo za 868,5 milionu korun, zmrazeného za 122,5 milionu korun. Soběstačnost ČR v hovězím mase byla loni podle ministerstva zemědělství 122,4 procenta.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *