Archiv pro štítek: víno

Filtr

Inspekce odhalila ve víně syntetický glycerol

Státní zemědělská a potravinářská inspekce našla ve víně Müller Thurgau od Vína Mikulov syntetický glycerol, jehož přidávání do vína je zakázané, ač není při běžné míře konzumace zdraví nebezpečný. Výrobce tak musel stáhnout z trhu dvě šarže, na konci minulého týdne to bylo podle mluvčího inspekce Pavla Kopřivy téměř pět...

Kategorie: Vinařství

Vinařům dělají starost škůdci

Vinařům na jižní Moravě dělají starost srnky, které poškozují keře vinné révy. Vybírají si především aromatické odrůdy. Škody jsou podle některých vinařů vyšší, než když na jaře napadly vinohrady housenky. Jinak ale letošní rok slibuje díky teplému počasí kvalitní úrodu. Vinice už začaly kvést, asi o deset dní dříve než...

Kategorie: Vinařství

Největším konzumentem vína byly USA

Největším konzumentem vín a na světě se vloni staly Spojené státy. Francie se vůbec poprvé propadla na druhé místo, neboť spotřeba vína tam klesá. Američtí spotřebitelé si loni koupili 29,1 milionu hektolitrů vína, což bylo o půl procenta víc než v předchozím roce. Spotřeba vína ve Francii naopak téměř o...

Kategorie: Vinařství

Růžových vín u nás přibývá

Zatímco ještě před pěti lety využívali tuzemští vinaři asi jen dvě procenta hroznů pro výrobu růžových vín, v loňském roce to bylo už čtyřikrát víc a vinaři vyrobili více než pět milionů litrů růžového vína., ve srovnání s předchozím rokem to bylo asi o pětinu více. Informoval o tom Vinařský...

Kategorie: Potravinářství, Vinařství

Valihrach vyhrál prestižní přehlídku vín ve Francii

Moravský vinař Josef Valihrach z Krumvíře na Břeclavsku vyhrál se svým Chardonnay výběr z hroznů 2005 prestižní přehlídku světových výrobců odrůdy Chardonnay ve Francii. Mezi elitou byl počtvrté za sebou. Výsledky jsou na webu organizátorů. Soutěž se konala od 12. do 15. března ve francouzském Château des Ravatys. V soutěži...

Kategorie: Potravinářství