Archiv pro štítek: sucho

Filtr

Zemědělci jsou stále pesimističtější, sucho se stupňuje

Zemědělci, kteří jsou zároveň reportéry vědeckého projektu InterSucho, začínají být ve svých krátkých zprávách velmi pesimističtí a někteří až zoufalí. Na většině území republiky kvůli extrémnímu nedostatku srážek za posledních pět týdnů nevzcházejí jařiny, ozimy zasychají a neodnožují se, neroste ani tráva či vojtěška, vyplývá z desítek hlášení. Hlavní vegetační...

Kategorie: Meteorologie, Půda, Rostlinná výroba

Sucho je rizikem pro celou společnost

Na základě dlouhodobého pozorování by srážky v ČR měly v létě klesat a v zimě růst. To s sebou přinese i potřebu změny systému. Sucho je velkým rizikem pro fungování společnosti i pro kvalitu lidského života. Na druhé straně se podle něj nemůžeme nechat strašit, ale na základě vědeckých poznatků...

Kategorie: Příroda, Půda, Zemědělství

Rozsah zemědělského sucha se trvale zvětšuje

Rozsah zemědělského sucha v České republice se za poslední měsíc trvale zvětšuje. Zasáhlo v podstatě celou zemi a třemi nejhoršími stupni sucha ze šesti trpí téměř polovina území. Situace zůstává nejhorší na střední a jižní Moravě, v Poohří a Polabí. Předpověď na tento týden předpokládá další a vzhledem k vysokým...

Kategorie: Půda

Kraj Vysočina chce dát na boj s kůrovcem a suchem sto milionů korun

Kraj Vysočina hodlá letos dát na opatření související s kůrovcovou kalamitou v lesích a suchem ze svých rezerv 100 milionů korun. Krajská rada dnes doporučila zastupitelstvu, aby návrh schválilo. Novinářům to řekl náměstek hejtmana Vladimír Novotný. Objem dřeva napadeného kůrovcem se podle údajů kraje na Vysočině loni zvýšil zhruba pětinásobně....

Kategorie: Kraj Vysočina, Lesní hospodářství

Vědci hledají kvůli suchu nové genotypy sladovnického ječmene

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně se podílejí na čtyřletém projektu, jehož cílem je snížit dopady sucha na pěstování sladovnického ječmene, zachovat jeho vysokou kvalitu a potřebné výnosy pro výrobu piva. Cílem je získat genotypy vhodné pro další šlechtění, uvedl v tiskové zprávě proděkan Agronomické fakulty Radim Cerkal. ...

Kategorie: Pivovarnictví, Rostlinná výroba, Výzkum

Požárů v přírodě v poslední době přibývá

Požárů v přírodě v Česku v posledních dnech přibývá. Od soboty 30. března do středy 3. dubna jich hasiči zaznamenali 237, z toho jen ve středu 73. Celkových 131 středečních požárů je téměř trojnásobek denního průměru. Vyplývá to z informací, které dnes poskytla mluvčí Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová. Počasí...

Kategorie: Příroda