Archiv pro štítek: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Filtr

SZPI: Každá druhá zkontrolovaná zmrzlina nesplnila hygienické limity

Skoro polovina točených a kopečkových zmrzlin v celé ČR zkontrolovaná Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí letos nesplnila hygienické limity. Novinářům to řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Podle něj inspektoři dosud zkontrolovali po celé zemi 97 vzorků a nevyhovělo 47. Rozbory potvrdily nadlimitní počty bakterií, dále se kontroluje složení zmrzliny i...

Kategorie: Inspekce, Potravinářství

Začíná platit novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích

Od 12. 5. 2021 začíná platit novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích. Novela přináší dlouho diskutovaný zákaz prodeje tzv. potravin dvojí kvality. Potraviny s odlišnými vlastnostmi již nebudou smět být spotřebiteli stejně prezentovány a to pod pokutou až do výše 50 milionů korun. Zákaz bude kontrolovat Státní zemědělská a...

Kategorie: Legislativa, Obchod, Potravinářství

Kontroly potvrdily kvalitu potravin se značkou KLASA a Regionální potravina

Loňské výsledky kontrolní akce zaměřené na potraviny oceněné značkami KLASA a Regionální potravina potvrdily jejich vysokou jakost a bezpečnost, uvedla potravinářská inspekce. Z hlediska zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) je to jedna z nejméně problematických kategorií potravin. U ostatních zjišťují inspektoři až řádově vyšší podíly nevyhovujících vzorků, uvedl...

Kategorie: Kontroly, Potravinářství

Pražští hygienici se ohradili proti kritickým tvrzením SZPI

Pražští hygienici se ohradili proti tvrzením Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), že po převzetí části pravomocí inspekcí od hygieniků neznali provozovatelé kontrolovaných podniků ani nejzákladnější povinnosti. Podle mluvčího Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP) Zbyňka Boublíka naopak musejí hygienici došetřovat stravovací provozy spadající do kompetencí SZPI, protože si v...

Kategorie: Inspekce, Potravinářství

Chyby v pohostinství byly u 26,2 procenta kontrol

Za šest let od získání pravomocí na kontroly v pohostinství provedli inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v hospodách a restauracích 73 805 kontrol. Chyby zjistili u 26,2 procenta z nich, řekl včera mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Nejzávažnějších provinění ubylo, středně a méně závažných je ale stále hodně. Pokud...

Kategorie: Gastronomie, Inspekce, Kontroly, Potravinářství

Sněmovna schválila převod dozoru nad restauracemi na SZPI

Dozor nad stravovacími provozy v takzvaném otevřeném typu stravování, tedy hlavně restauracemi, kavárnami nebo třeba cukrárnami, přejde z hygienických stanic na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Schválila to Sněmovna v novele zákona o potravinách. Pozměňovací návrh vznesl ve Sněmovně poslanec Jan Birke. Převod dozorových pravomocí z hygieny na Státní zemědělskou...

Kategorie: Inspekce, Legislativa

Kontroloři v zemědělství se omezí na akutní případy

Státní veterinární inspektoři omezí svou činnost. Plánované dlouhodobé kontroly, které neohrozí zdraví, se kvůli koronaviru odloží. Pracovníci Státní veterinární správy (SVS) budou v práci pokračovat na jatkách nebo při prošetřování týrání zvířat. Uvedl zástupce tiskového mluvčího Petr Majer. Podobně se zachovají inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). ...

Kategorie: Kontroly, Potravinářství, Veterinářství, Živočišná výroba

Inspekce bude za dvojí kvalitu považovat rozdílnou gramáž

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) bude za tzv. dvojí kvalitu potravin v případě schválení příslušné novely považovat také rozdílnou gramáž jídla ve stejně velkých a podobných obalech prodávaných v různých evropských státech nebo používání levnějších složek. Může však zohlednit použití argumentu o regionální chuti, nesmí ale jít o křiklavé...

Kategorie: Inspekce, Legislativa, Potravinářství