Archiv pro štítek: soběstačnost

Filtr

Babiš: Čísla o soběstačnosti ČR v zemědělství jsou katastrofální

Jako katastrofální označil dnes premiér Andrej Babiš údaje o potravinové a zemědělské soběstačnosti České republiky. Řekl to na sněmu Agrární komory ČR v Brně. Česko dováží vepřové i kuřecí maso, ale i vejce a další zemědělské produkty. Prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek novinářům řekl, že soběstačnost země ve výrobě...

Kategorie: Dovoz a vývoz

Premiér označil údaje o potravinové soběstačnosti za katastrofální

Za katastrofální označil premiér Andrej Babiš údaje o potravinové soběstačnosti České republiky. Uvedl to na sněmu Agrární komory ČR, který se uskutečnil 12. května v Brně v den zahájení Národní výstavy hospodářských zvířat. Podle prezidenta Agrární komory ČR Zdeňka Jandejska soběstačnost země ve výrobě vepřového masa se pohybuje mezi 36...

Kategorie: Zemědělství

Podle kontrolního úřadu se nedaří zvyšovat soběstačnost v živočišné produkci

Státu se nedaří zvyšovat soběstačnost v živočišné produkci, přestože šlo v letech 2015 až 2017 na její podporu 21 miliard korun, z toho deset miliard korun z fondů Evropské unie. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Největší nedostatky zjistil u nastavení podmínek národních dotací. Podle ministerstva byly dotace...

Kategorie: Dotace, Evropská unie, Kontroly, Živočišná výroba

Soběstačnost v produkci potravin pomůže chránit české spotřebitele před potravinovými skandály

„Nemůžeme ovlivnit výrobu a její kvalitu nejen ve třetích zemích mimo EU, ale ani v členských zemích Evropské unie, proto je rozumnější a prozíravější orientovat se na potraviny české provenience, které jsou pod přísnou kontrolou našich dozorových orgánů, řekl prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman na tiskové konferenci věnované evropským...

Kategorie: Evropská unie, Gastronomie, Legislativa, Potravinářství

Ministerstvo chce podpořit zpracovatele, a tím potravinářské výrobky s vyšší přidanou hodnotou

Problémem českého potravinářství je podle ministerstva zemědělství málo rozvinutý zpracovatelský průmysl. Ministerstvo chce proto podpořit investice potravinářských podniků do zpracovatelských kapacit. Podle Kamila Bílka z ministerstva zemědělství je potřeba klást důraz na to, aby se v Česku vyráběly potraviny s vyšší přidanou hodnotou. Jako hlavní příklad uvedl mlékárenský průmysl.

Kategorie: Dotace, Potravinářství, Živočišná výroba

Soběstačnost ČR u potravin živočišného původu loni vzrostla

Potravinová soběstačnost České republiky u všech hlavních živočišných komodit se v loňském roce zvýšila o jednotky procent, vyplývá to z údajů ministerstva zemědělství (MZe). Naopak se dále výrazně snížila soběstačnost země u brambor či čerstvého ovoce. Svůj podíl na zlepšování bilance má podle MZe mimo jiné větší nákupní patriotismus Čechů....

Kategorie: Potravinářství, Statistika, Živočišná výroba