Archiv pro štítek: šlechtění

Filtr

Vědci rozluštěním funkce genu zjistili, co může u rostlin ovlivnit vývoj semen

Díky rozluštění funkce nově objeveného genu vědci zjistili, co u rostlin ovlivňuje tvorbu a kvalitu semen. To může pomoci při šlechtění kvalitnějších a odolnějších zemědělských plodin. Informovala o tom Akademie věd ČR (AV) v tiskové zprávě. Zástupci akademie výsledky označili za "světový úspěch". Na výzkumu spolupracovali vědci z olomouckého pracoviště...

Kategorie: Výzkum

Univerzita Palackého chystá první akademické dožínky, oslaví úrodu z experimentálních polí

Univerzita Palackého chystá příští týden své první akademické dožínky. Uskuteční se v areálu přírodovědecké fakulty v olomoucké části Holice, kde vědci na experimentálních polích pěstují a šlechtí například pšenici, ječmen, ostropestřec nebo mák. Slavnosti mají poukázat i na výsledky práce badatelů při šlechtění a ochraně zemědělských plodin a představit také...

Kategorie: Rostlinná výroba, Tradice, Vzdělávání

Ovocnáři z Mendelovy univerzity vyšlechtili novou odrůdu meruněk

Novou odrůdu meruněk odolnou proti nejčastější nemoci tohoto ovoce vyšlechtili ovocnáři z Mendelovy univerzity v Brně. Odrůda Sophinka, jak ji pojmenovali, je odolná vůči virové šarce švestky, což je nejrozšířenější virové onemocnění meruněk v Evropě. Proces šlechtění nové odrůdy podobného charakteru trvá až 25 let. Další dva až tři roky...

Kategorie: Ovocnářství

Vědci vyšlechtili pšenici s purpurovým zrnem, je odolnější vůči stresu

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně se podíleli na vyšlechtění pšenice s purpurovým zrnem. Odrůda je vhodná pro potravinářské i krmné účely. Podle Tomáše Vyhnánka z Ústavu biologie rostlin mají barvy u rostlin adaptační význam. Obiloviny jsou díky barevnému zrnu odolnější vůči extrémním teplotám, suchu či zasolení, lépe také odolávají...

Kategorie: Rostlinná výroba, Výzkum

Nedostatek vody v krajině potrvá, povede to ke změnám v zemědělství

Problémy s nedostatkem vody v krajině potrvají a zemědělci se s tím budou muset vyrovnat, například nasazováním suchu odolných plodin. Srážek je v republice pořád stejně, ale je tepleji. Voda se vypařuje a chybí v půdě. Uvedl to na veletrhu v Brně bioklimatolog z Mendelovy univerzity Zdeněk Žalud. Poslední tři...

Kategorie: Půda, Rostlinná výroba, Vodní hospodářství, Zemědělství

Vědci z Olomouce mají podíl na úplném přečtení genomu ječmene

Celou dědičnou informaci ječmene se podařilo získat mezinárodnímu týmu vědců, ve kterém jsou i odborníci z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR. Přečtení genomu pomůže urychlit šlechtění ječmene. Uvedl to vedoucí olomouckého pracoviště Ústavu experimentální botaniky Jaroslav Doležel. Úplné přečtení dědičné informace ječmene trvalo deset let a je to zatím...

Kategorie: Olomoucký kraj, Rostlinná výroba, Výzkum