Archiv pro štítek: restaurace

Filtr

Asociace restauratérů vyzývá Senát, aby protikuřácký zákon vrátil

Protikuřácký zákon je dalším krokem k likvidaci živnostníků v pohostinství a snížení prodeje tabákových výrobků pravděpodobně nepřinese. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR). Zákon dnes schválila sněmovna. Asociace vyzvala senátory, aby normu sněmovně vrátili k dopracování. AHR za absurdní považuje například požadavek zákona, aby hostinští...

Kategorie: Ekonomika, Legislativa

S nástupem elektronické evidence tržeb ukončí činnost řada restaurací

Pivovary již vědí o stovkách odběratelů, kteří se rozhodli ukončit činnost spolu s nástupem elektronické evidence tržeb (EET) od prosince. Jde hlavně o menší a venkovské restaurace. Jenom největší výrobce piva Plzeňský Prazdroj uvedl, že pivo přestalo odebírat k začátku prosince několik set subjektů. Dopady EET však budou jasné až...

Kategorie: Legislativa, Pivovarnictví

Čtyři pětiny populace se neptají na původ jídla v restauracích

Téměř dvě třetiny Čechů považují za důležité, zda jsou kupované potraviny původem z České republiky. Čtyři pětiny populace se však neptají na původ jídla v restauracích. Vyplývá to ze zářijového průzkumu agentury Ipsos, který zveřejnila Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Podle předsedy asociace Karla Havlíčka se tak...

Kategorie: Gastronomie, Obchod, Potravinářství

Hygienik varuje před novelizací zákona o potravinách

Ředitel Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje Jan Mareček varuje před novelizací zákona o potravinách, jak ji navrhuje poslankyně Margita Balaštíková. Kdyby její pozměňovací návrh prošel, odňal by hygienikům možnost kontrolovat stravovací služby a jejich pravomoci by převzala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). V takovém případě by podle Marečka zmizela...

Kategorie: Kontroly, Legislativa, Potravinářství

Hygienik vyzval k omezení spotřeby soli

Češi spotřebují až 16 gramů soli za den, trojnásobek dávky doporučené Světovou zdravotnickou organizací. Tělu by přitom stačily dva gramy denně. Uvedl to hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta. Nadměrný příjem soli podle něho zvyšuje tlak a přispívá k mrtvicím a infarktům. Vyzval proto k rozumnému solení jak občany, tak školní...

Kategorie: Gastronomie, Potravinářství

Třetina kontrolovaných restaurací porušila předpisy

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) loni zkontrolovala přes 15 000 restaurací, hospod či barů. Třetina podniků porušila právní předpisy. Společné stravování, které může SZPI kontrolovat od začátku loňského roku, se rázem stalo nejproblematičtějším sektorem. Uvedl to ředitel odboru kontroly Jindřich Pokora na tiskové konferenci na brněnském veletrhu Salima. Provozovatelům...

Kategorie: Gastronomie, Inspekce, Kontroly

Ve Zlínském kraji je první Potravinová banka

První sklad Potravinové banky ve Zlínském kraji začal včera fungovat v Otrokovicích na Zlínsku. Cílem banky je bojovat proti hladu a plýtvání potravinami. Banka získává zdarma zemědělské přebytky, neprodejné, ale použitelné potraviny, přebytky z restaurací či příspěvky z různých sbírek. Veškerou pomoc poskytuje zdarma. Potraviny však jen vydává, o distribuci...

Kategorie: Obchod, Potravinářství, Zlínský kraj