Archiv pro štítek: restaurace

Filtr

Hygienik varuje před novelizací zákona o potravinách

Ředitel Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje Jan Mareček varuje před novelizací zákona o potravinách, jak ji navrhuje poslankyně Margita Balaštíková. Kdyby její pozměňovací návrh prošel, odňal by hygienikům možnost kontrolovat stravovací služby a jejich pravomoci by převzala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). V takovém případě by podle Marečka zmizela...

Kategorie: Kontroly, Legislativa, Potravinářství

Hygienik vyzval k omezení spotřeby soli

Češi spotřebují až 16 gramů soli za den, trojnásobek dávky doporučené Světovou zdravotnickou organizací. Tělu by přitom stačily dva gramy denně. Uvedl to hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta. Nadměrný příjem soli podle něho zvyšuje tlak a přispívá k mrtvicím a infarktům. Vyzval proto k rozumnému solení jak občany, tak školní...

Kategorie: Gastronomie, Potravinářství

Třetina kontrolovaných restaurací porušila předpisy

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) loni zkontrolovala přes 15 000 restaurací, hospod či barů. Třetina podniků porušila právní předpisy. Společné stravování, které může SZPI kontrolovat od začátku loňského roku, se rázem stalo nejproblematičtějším sektorem. Uvedl to ředitel odboru kontroly Jindřich Pokora na tiskové konferenci na brněnském veletrhu Salima. Provozovatelům...

Kategorie: Gastronomie, Inspekce, Kontroly

Ve Zlínském kraji je první Potravinová banka

První sklad Potravinové banky ve Zlínském kraji začal včera fungovat v Otrokovicích na Zlínsku. Cílem banky je bojovat proti hladu a plýtvání potravinami. Banka získává zdarma zemědělské přebytky, neprodejné, ale použitelné potraviny, přebytky z restaurací či příspěvky z různých sbírek. Veškerou pomoc poskytuje zdarma. Potraviny však jen vydává, o distribuci...

Kategorie: Obchod, Potravinářství, Zlínský kraj

Inspekce uzavřela během deseti týdnů čtyřicet provozoven

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) za posledních deset týdnů uzavřela 40 restaurací, barů či pivnic, také několik prodejen potravin. Typickými důvody k uzavření provozovny je rozsáhlé a dlouhodobé zanedbání úklidu, výskyt škůdců, hromadění odpadu, nemožnost přístupu k teplé vodě a další prohřešky. Uvedl to mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Kategorie: Gastronomie, Inspekce, Kontroly, Obchod

Ministerstvo zemědělství chce kontroly restaurací

Ministerstvo zemědělství chce převést pod své organizace kontroly restaurací a další kompetence hygieniků, kteří spadají pod ministerstvo zdravotnictví. Kvůli tomu také navrhuje převod 109 milionů korun ze zdravotnictví do svého rozpočtu. Vyplývá to z novely zákona o potravinách, kterou ministerstvo zemědělství poslalo do připomínkového řízení. Ministerstvo zdravotnictví s návrhem nesouhlasí,...

Kategorie: Inspekce, Kontroly, Potravinářství