Archiv pro štítek: Mendelova univerzita v Brně

Filtr

Mendelova univerzita v Brně se poprvé umístila v prestižním žebříčku škol

Mendelova univerzita v Brně se poprvé umístila v prestižním žebříčku společnosti THE, která porovnává vzdělávací prostředí vysokoškolských institucí. V Europe Teaching Rankings 2019 se umístila na 126.–150. místě. Lepší byla z českých univerzit jen ta z Hradce Králové. Celkové pořadí vyhrála Oxfordská univerzita. Infomuje o tom tisková zpráva Mnedelovy univerzity....

Kategorie: školství

Vysoké školy bojují s předsudky o zemědělství

Vysoké školy, které vzdělávají zemědělské odborníky, musejí bojovat s předsudky, že jde o špinavou práci na polích či ve stájích, řekl na brněnském veletrhu Animal Tech děkan Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Pavel Ryant. Podle něj už to ovšem neplatí a stále více zemědělců zavádí tzv. přesné zemědělství a...

Kategorie: školství, Zemědělství

Další univerzitní pivní speciál jde na trh

Mendelova univerzita v Brně ve spolupráci s Pivovarem Richard uvařila další z řady výročních speciálů, kterými oslavuje společně s veřejností 100 let své historie. Na trh jde v omezeném množství a v omezeném počtu restaurací a prodejen Gregorův ležák, který je unikátní použitím sladu vyrobeného z černého nahého ječmene Nudimelanocrithon....

Kategorie: Pivovarnictví, školství

Podle vědců chce řada zemědělců využívat přesné zemědělství

Řada velkých i malých zemědělců má zájem využívat výhody přesného zemědělství. Pokročilé technologie a sběr dat umožňují úsporu materiálu i času a také o něco vyšší a stabilnější výnosy. Výraznějšímu rozšíření zatím brání nízká míra automatizace při zpracování dat, řekl na semináři o přesném zemědělství Vojtěch Lukas z Agronomické fakulty...

Kategorie: Rostlinná výroba, Výzkum, Zemědělství

Nad vinicemi začnou létat drony

Bezpilotní prostředky pomohou do budoucna moravským vinařstvím v boji s chorobami révy vinné. Konkrétně jde o padlí révy a choroby kmínku (ESCA). Jedná se patrně o první výzkum tohoto typu v České republice, který je dovedený až k možnostem praktického využití.

Kategorie: Vinařství, Výzkum

Hledá se vhodné využití pro odpad při výrobě piva i vína

To, co dříve potravinářské firmy pokládaly za odpad, dnes stále častěji chtějí dále využít. Ze zbytků při výrobě vína tak vzniká za pomoci technologických postupů zpracovaných vědci z Mendelovy univerzity v Brně například hroznová mouka, ze které se pak pečou sušenky. Odborníci hledají i možnosti zpracování pivovarského mláta.

Kategorie: Pivovarnictví, Vinařství, Výzkum

Mendelova univerzita se poprvé účastní soutěže Pivex

Mendelova univerzita v Brně poprvé přihlásila svoje pivo do prestižní oborové soutěže Pivex. Ležák 1919 vyrobený ke stému výročí od založení školy vyrobila ve spolupráci s Pivovarem Richard v Brně-Žebětíně. Pivo, které má připomenout těžkosti sládků před sto lety, kdy na trhu panoval nedostatek surovin, bude soutěžit v kategorii minipivovarů...

Kategorie: Pivovarnictví, školství, Soutěž

Mendelova univerzita chystá v jubilejním roce luxusní víno i pivní speciály

Luxusní víno a několik pivních speciálů ozdobí letošní oslavy sto let Mendelovy univerzity v Brně. Oba oblíbené nápoje připomenou šlechtitelské a další odborné úspěchy vědců a také fakt, že Mendelova univerzita vychovala stovky kvalitních vinařů a také zkušené sládky. Zatímco víno odrůdy Cerason bude výjimečnou záležitostí pro fajnšmekry, s univerzitním...

Kategorie: Pivovarnictví, školství, Vinařství