Archiv pro štítek: Evropský úřad pro bezpečnost potravin

Filtr

Proces hodnocení rizik v potravinovém řetězci bude vůči veřejnosti otevřenější

Vědci a občané budou mít přístup ke klíčovým informacím ohledně bezpečnosti produktů, které posuzuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), již na začátku hodnocení rizik. Informovala o tom tisková zpráva ministerstva zemědělství. Zajišťuje to nařízení Evropského parlamentu a Rady o transparentnosti a udržitelnosti systému hodnocení rizik v Evropské unii, na...

Kategorie: Evropská unie, Potravinářství

V dubnu Brusel rozhodne, zda povolí používat rumové aroma v tuzemáku

Jestliže Evropská komise (EK) zakáže některé látky v rumové tresti, je na to jindřichohradecká likérka Fruko-Schulz připravená. O zákazu rumového éteru, který dodává chuť a vůni českému tuzemáku, se začalo kvůli údajné přítomnosti rakovinotvorných látek mluvit minulý rok. O případné výjimce pro ČR se má rozhodnout v dubnu, řekl ředitel...

Kategorie: Evropská unie, Podniky, Potravinářství

Členské státy unie odložily hlasování o prodloužení licence na herbicid glyfosát

Expertní skupina složená ze zástupců členských zemí Evropské unie odložila rozhodnutí o prodloužení licence kontroverzního herbicidu glyfosát. Oznámila to mluvčí Evropské komise Anca Paduraduová. Komise podle ní nyní situaci zváží s ohledem na trvající rozdílné postoje zemí a oznámí nové datum jednání skupiny.

Kategorie: Evropská unie, Rostlinná výroba, Zemědělství, Životní prostředí

V systému by měly být lépe dohledatelné informace

V evropském systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) by měly být lépe dohledatelné informace o logistickém řetězci, tedy o tom, jak si zboží obchodníci přeprodávají. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) to bude chtít projednat na radě evropských ministrů zemědělství v září. Dnes to řekl na tiskové konferenci po...

Kategorie: Potravinářství

Evropský úřad pro bezpečnost potravin doporučuje omezit glutamáty v potravinách

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) doporučuje omezit glutamáty v potravinách. Za bezpečné považuje 30 miligramů těchto látek na zlepšení chuti na kilogram tělesné váhy denně. V Evropské unii je teď povoleno přidat až deset gramů na kilogram potraviny. Informaci o doporučení EFSA na webu uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ)....

Kategorie: Evropská unie, Potravinářství

Konec předsednictví v oblasti přípravků na ochranu rostlin

Česká republika zakončila loni koncem roku předsednictví Řídicího výboru střední zóny v oblasti přípravků na ochranu rostlin. Tématem jednání byly především koncepční otázky při povolování přípravků na ochranu rostlin, zpřesnění pravidel pro činnost pracovních skupin, spolupráce s Evropskou komisí a Evropským úřadem pro bezpečnost potravin. Během předsednictví ČR byla projednána...

Kategorie: Evropská unie, Legislativa, Rostlinná výroba, Zemědělství