Archiv pro štítek: biopotraviny

Filtr

Ministerstvo chce mít do roku 2020 v ekorežimu 15 procent polí

Ministerstvo zemědělství dokončuje plán rozvoje ekologického zemědělství do roku 2020. Chce, aby v České republice bylo 15 procent ekologických ploch z výměry zemědělské půdy. Uvedl to mluvčí rezortu Hynek Jordán. Tento podíl měla podle schváleného plánu z roku 2010 splňovat ČR již nyní, letos ale plochy dosáhly 12 procent výměry....

Kategorie: Ekologie

Počet ekofarem stoupl o osm procent, nejvíce se prodává mléko, vejce a jogurty

Počet ekofarem od začátku roku vzrostl o více než osm procent, nyní jich je 4188. Ekologičtí podnikatelé hospodaří na 502 374 ha půdy, což je přibližně 12 procent celkové výměry půdního fondu v České republice. Uvedli to dnes na tiskové konferenci při zahájení 11. ročníku propagační akce Měsíc biopotravin zástupci...

Kategorie: Obchod, Potravinářství, Statistika, Zemědělství

Ekozemědělství se rozvíjí

Obhospodařování půdy a produkce potravin v ekologickém režimu v České republice rok od roku se rozšiřuje. Od konce minulého roku do začátku září přibylo v této oblasti téměř 322 podnikatelů a 23 nových výrobců biopotravin. Ekologicky se hospodaří na výměře více než 502 374 hektarů zemědělské půdy, což je přibližně...

Kategorie: Ceny, Dovoz a vývoz, Obchod, Potravinářství

Ministři zemědělství Evropské unie schválili nařízení o biozemědělství

Česká republika včera v Lucembursku spolu s několika dalšími zeměmi Evropské unie hlasovala proti kompromisní podobě nařízení o ekologickém zemědělství. Návrh přesto Radou ministrů zemědělství prošel a nyní o něm budou diskutovat europoslanci. Podle českého ministra zemědělství Mariana Jurečky vadí České republice především způsob, jakým nařízení řeší otázku případně nalezených...

Kategorie: Evropská unie, Legislativa, Zemědělství

Oživení trhu s biopotravinami pokračovalo

Lidé v České republice utratili v roce 2013 za biopotraviny bezmála dvě miliardy korun, v meziročním porovnání s rokem 2012 o 9,5 procenta více. Navzdory pokračujícímu oživení trhu podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin a nápojů zůstává stále nízký a činí 0,71 procenta. Údaje zveřejnilo ministerstvo zemědělství.

Kategorie: Ceny, Potravinářství, Rostlinná výroba, Statistika, Vinařství, Zelinářství, Živočišná výroba

Zdraží rozhodnutí europoslanců biopotraviny?

Evropský parlament zveřejnil počátkem roku dokument, který by měl dát členským státům pravomoc rozhodnout o zákazu pěstování geneticky modifikovaných organismů (GMO) na svém území. Tento materiál u nás znovu oživil debatu o pěstování GMO, v níž mají hlavní slovo organizace zaměřené na ekologické zemědělství. Podle nich v České republice chybí...

Kategorie: Ekologie, Evropská unie, Potravinářství

Rozšířené pěstování geneticky modifikovaných rostlin by zvýšilo cenu biopotravin

Případné rozšíření pěstování geneticky modifikovaných organismů (GMO), o kterém nově mohou na svém území rozhodnout členské státy Evropské unie, by podle ekologických zemědělců zvýšilo cenu biopotravin. Česká republika by proto měla GMO vyloučit z tuzemského zemědělství nebo aspoň zpřísnit pravidla pro jejich produkci, sdělila manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina...

Kategorie: Legislativa, Potravinářství, Rostlinná výroba, Trhy a komodity, Zemědělství

Lidé kupují biopotraviny častěji než dříve, vyplývá z průzkumu

Čtyři z deseti obyvatel České republiky nakupují někdy biopotraviny. Od roku 2008 se jejich počet mírně zvýšil. Lidé zároveň kupují produkty ekologického zemědělství častěji než dříve. Vyplývá to z průzkumu společnosti Median, jehož výsledky zveřejnilo ministerstvo zemědělství (MZe). Navzdory mírnému růstu zůstává podíl bioproduktů na celkovém trhu s potravinami v...

Kategorie: Ekologie, Potravinářství

Výrobců biopotravin přibylo, snížil se podíl ekologicky obhospodařované půdy

V České republice od začátku roku přibylo registrovaných výrobců biopotravin o pět procent na 518. Naopak mírně ubylo ekofarem a snížil se podíl zemědělské půdy obhospodařované podle pravidel ekologického zemědělství z 11,7 na 11,6 procenta. Na tiskové konferenci u příležitosti zahájení desátého ročníku propagační akce Měsíc biopotravin to dnes uvedli...

Kategorie: Potravinářství, Půda, Rostlinná výroba, Statistika

Podle ekologů jsou biopotraviny nutričně hodnotnější

Biopotraviny jsou nutričně hodnotnější než produkty konvenčního zemědělství. Vyplývá to z výsledků nové mezinárodní studie vedené britskou Newcastle University. Podle studie, na níž v tiskové zprávě upozornili ekologové z Hnutí Duha, obsahují biopotraviny o desítky procent více antioxidantů a polyfenolů, zároveň méně reziduí pesticidů a těžkých kovů. Výsledky podobných studií...

Kategorie: Ekologie, Potravinářství