Stavy drůbeže u nás vloni vzrostly

V loňském roce v České republice meziročně vzrostly stavy drůbeže o 12,4 procenta, přitom ještě v roce 2012 byl zaznamenán jejich meziroční pokles o 2,6 procenta. Uvádí to situační výhledová zpráva ministerstva zemědělství o drůbeži s tím, že vliv na zvýšení stavů měla některá opatření na podporu chovu drůbeže a také růst ceny zemědělských výrobců.

Podle zprávy v roce 2012 u nás vzrostla produkce drůbežího masa o 2,1 procenta a stejně vzrostla i jeho spotřeba. „Důvodem zvýšené produkce byla pravděpodobně cena, která byla od roku 2002 na nejvyšší úrovni. Růst spotřeby kromě obliby tohoto druhu masa byl také iniciován cenovou relací vzhledem k ostatním druhům mas na tuzemském trhu,“ konstatuje zpráva. Podle údajů známých za tři loňská čtvrtletí by však produkce drůbežího masa v roce 2013 měla opět klesnout zhruba o dvě procenta, a tak by se přiblížila produkci roku 2011. Pro letošní rok ministerstvo zemědělství předpokládá pokračování mírného poklesu produkce tohoto druhu masa. Stejně tak se očekává i pokles spotřeby drůbežího masa, i když se v posledních několika letech pohybuje kolem hranice 25 kilogramů na obyvatele za rok. Poptávka po tomto druhu masa stagnuje i přes nárůst ceny, z čehož lze soudit, že i díky snadné kuchyňské úpravě se řadí na přední místo ve spotřebním koši.

V roce 2012 se proti roku 2011 zvýšil nákup drůbeže celkem o 2,6 procenta vlivem vyšších stavů zvířat, a to zejména kuřat na výkrm, a také nárůstem cen zemědělských výrobců. Rok 2013 za prvních osm měsíců ukazuje naopak na mírné snížení nákupů drůbeže vzhledem ke stále rostoucím cenám, které se pomalu dostávají nad hranici rentability. Většina zpracovatelů rozdíl mezi poptávkou po jejich výrobcích řeší dovozem suroviny, která začíná být levnější, než nákup tuzemské produkce.

Už v roce 2012 se meziročně zvýšily všechny tři hladiny cen o více než čtyři procenta a růst cen pokračoval podle zprávy i v loňském roce. Ten za tři čtvrtletí vykazuje nejvyšší zvýšení všech hladin cen, a tak se ceny zemědělských výrobců dostávají na úroveň cen roku 1994. Ceny průmyslových výrobců a spotřebitelské ceny v tomto období loňského roku ovšem nerostly takovým tempem jako farmářské ceny, což je podle zprávy zapříčiněno snahou o co největší uplatnění drůbežího masa na tuzemském trhu jako konkurenční boj s ostatními druhy masa.

Zpráva odhaduje, že v loňském roce vzhledem ke stagnaci poptávky na tuzemském trhu poklesne dovoz drůbežího masa asi o deset procent, a naopak  export vzroste přibližně o čtyři procenta proti roku předcházejícímu. Produkce loňského roku by se tak měla pohybovat na úrovni roku 2011. Saldo finanční zahraničního obchodu s drůbežím masem však pravděpodobně zůstane stále záporné.

Co se týká vajec, ministerstvo zemědělství uvádí, že v loňském roce se jejich tuzemská produkce zvýšila zhruba na 2,2 miliardy kusů, tedy na úroveň roku 2007, a to i přesto, že byly již zavedené nařízené technologie chovů. V předchozím roce činila produkce vajec v ČR asi 1,9 miliardy kusů, přičemž jejich průměrná spotřeba vloni meziročně mírně poklesla z 230 na 222 kusů na obyvatele za rok. Z dosud známých údajů lze podle zprávy předpokládat, že podobně jako u drůbežího masa v loňském roce klesnou dovozy vajec meziročně asi o deset procent a naopak jejich vývoz by měl ve stejném srovnání vzrůst zhruba o osm procent.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *