Spotřeba chleba se v minulém roce snížila

Spotřeba chleba loni podle zatím neoficiálního údaje Českého statistického úřadu klesla o kilogram na 38,7 kilogramu na osobu. Na setkání s novináři v rámci Světového dne chleba to novinářům řekl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů ČR Jaromír Dřízal s tím, že údaj se ještě může změnit. Výroba chleba se podle Dřízala pohybuje kolem 275 tisíc tun ročně.

Spotřeba chleba loni podle zatím neoficiálního údaje Českého statistického úřadu klesla o kilogram na 38,7 kilogramu na osobu. Novinářům to řekl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů ČR Jaromír Dřízal s tím, že údaj se ještě může změnit. Úřad pravidelně zveřejňuje spotřebu potravin v ČR na tiskové konferenci na začátku prosince následujícího roku. Výroba chleba se podle Dřízala pohybuje kolem 275 000 tun ročně, v minulosti byla spotřeba vyšší. „Máme poměrně přesnou statistiku i z první republiky, kdy byla spotřeba chleba 80 kilogramů, ale chléb byl v té době základní potravina v domácnostech i jako příloha k jídlu. Za socialismu to bylo něco přes 60 kilogramů a po roce 1989 spotřeba klesala na dnešní úroveň zhruba 40 kilogramů,“ uvedl šéf svazu. Podle něho statistický úřad s některými pekárnami nepracuje, údaj je tak menší než reálná spotřeba. Podle ředitele je za snížením spotřeby řada důvodů, hlavní ale je, že se dříve nejedlo tolik pečivo, jako jsou housky nebo rohlíky. V současné době se pak jako náhrady chleba nabízejí cereálie nebo těstoviny. Češi jsou podle Dřízala konzervativní spotřebitelé, kteří sice novinky zkusí, ale nejvíce kupují klasický konzumní chléb nebo jeho pomoučněnou variantu Šumavu. I tak se ale na trhu prosazují speciály, které nyní tvoří třetinu prodejů. „V posledních deseti letech se výrazněji prosazují chlebové speciality – chleby vícezrnné, celozrnné, žitné nebo speciály se zdravotními benefity,“ uvedl ředitel.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *