Současná cena mléka je vyšší než v Německu

Mlékárny v České republice v současnosti platí za mléko víc než v okolních zemích. Zemědělci tak mohou být s cenou mléka spokojeni, ale na druhé straně to ohrožuje konkurenceschopnost zpracovatelů. Uvedl to předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček na tiskové konferenci k Mlékárenskému dni v Přibyslavi, který se uskuteční 7. září. Dodal, že ve výsledné ceně mléčných výrobků se cena mléka promítá 80 až 85 procenty.

Za letošních prvních sedm měsíců byla kumulovaná výkupní cena litru mléka v ČR 8,89 koruny, v porovnání se stejným obdobím loni to je o 5,5 procenta více, sdělil Kopáček. „Platíme třeba o 30 haléřů více, než se v současnosti platí za mléko v Německu,“ podotkl. V letošním roce se také skoro o 1,5 procenta snížily dodávky mléka zpracovatelům. Spíš než odlivem českého mléka do zahraničí, to je podle Kopáčka důsledek suchého počasí. Před tím byl ale mléka v Česku spíš přebytek, uvedl. „Teď nabídka mléčné suroviny odpovídá poptávce,“ řekl. Problémy s vývozem mléka podle něj mají spíš regionální dopad.  Kopáček připomněl, že sortiment mléčných výrobků v České republice je podle něj nesrovnatelně bohatší než před rokem 1989. „Vzpomeňme si na konzumní mléko v sáčcích, těch sýrů jsme měli na pultech možná pět, možná jeden hermelín a pak něco tavených sýrů,“ řekl. Složení výrobků podle Kopáčka mlékárny inovují tak, aby odpovídalo trendům zdravé výživy – aby obsahovaly méně soli, cukru, přídatných látek. Trendem je i prodlužování doby zrání sýrů, některé zrají i rok. „V roce 1989 jsme byli rádi, když ten sýr zrál 14 dnů tři neděle,“ dodal Kopáček.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *