Restaurace často nedodržují nová pravidla

Novela zákona o potravinách, která vstoupila v platnost v prosinci loňského roku, přinesla některé změny, které se týkají také restaurací. Jednou z nich je i povinnost uvádět informaci o přítomnosti alergenů v jednotlivých pokrmech. Z výsledků lednových kontrol hygieniků je zřejmé, že řada provozoven tento požadavek neplní. Také veterinární inspektoři, kteří mohou nově kontrolovat restaurace, v nich zjistili mnohá pochybení.

Hygienici, kteří provedli v restauracích, jídelnách, kavárnách a cukrárnách první kontroly od platnosti zmíněného nařízení, z celkového počtu 1032 kontrol zjistili pochybení ve 130 případech. Jak uvedlo na svých webových stránkách ministerstvo zdravotnictví, častou chybou bylo mimo jiné to, že informace o alergenních složkách byla v provozovně sice na viditelném místě, ale alergeny nebyly vztaženy ke konkrétním jídlům. Dalším hojným pochybením bylo opomenutí informovat i o alergenech v nápojích a balených potravinách používaných pro přípravu pokrmů nebo neúplné informace o všech alergenech. Provozovatelé chybovali i v tom, že neuvedli alergeny u nebalených potravin, například při nabídce vlastního pečiva v kavárnách nebo cukrárnách. Hygienici se setkali také s tím, že informace o alergenech provozovna měla, ale zákazník nebyl upozorněn na to, kde a kdo mu je dá.
Alergeny mohou být uváděny různým způsobem – přímo v jídelním lístku, vyvěšením na viditelném místě v provozovně nebo prostřednictvím ústní informace, kterou zákazníkovi podá obsluha před uskutečněním objednávky. „Za splnění povinnosti nelze považovat situaci, kdy je tato informace poskytnuta až na výslovnou žádost spotřebitele. Ten musí být minimálně dopředu jasným způsobem informován o tom, kde informaci o případné přítomnosti alergenů v provozovně stravovacích služeb obdrží,“ upřesňuje hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta s tím, že v několika případech nebyl spotřebitel o alergenech v jídle vůbec informován, například kvůli jazykové bariéře nebo neznalosti této povinnosti. „Nedostatky byly zaznamenány rovněž u pokrmů nabízených přes internet a rozvozu jídel na objednávku,“ dodal hygienik. Za zjištěné chyby hygienici uložili pokuty v řádu desetitisíců korun a nařídili jejich nápravu.

Také inspektoři Státní veterinární správy (SVS) zjistili při lednových kontrolách prohřešky u více než desetiny z několika set kontrolovaných restaurací či jídelen. Jak našemu listu sdělil mluvčí SVS Petr Pejchal, nedostatky se týkaly především masa a zvěřiny. Výše pokut však zatím nebyla provozovatelům podniků sdělena.

Za první měsíc platnosti novely, která umožňuje SVS  kontrolovat nakládání s potravinami živočišného původu ve stravovacích zařízeních, uskutečnili veterináři celkem 542 kontrol, přičemž u 62 z nich byla zjištěna nějaká závada. Protože se v řadě případů našlo na jednom místě několik problémů najednou, byl celkový počet přestupků 240. „Nejčastěji se tyto prohřešky týkaly Pardubického kraje, Prahy a Jihomoravského kraje,“ upřesnil mluvčí.

“Mezi komodity, u kterých byla nejčastěji zjištěna nějaká závada, patří (v tomto pořadí): maso hovězí nebo vepřové, maso ze zvěřiny, maso drůbeží a králičí, vejce a produkty rybolovu. Nejvíce prohřešků v rámci kontrol zvěřiny se týkalo sledovatelnosti, čištění a sanitace, skladování surovin a potravin, označení potraviny a nevyhovujících prostor,“ uvedl Pejchal.

Nevyhovující zacházení se zvěřinou zjistili inspektoři ve 13 případech. Provozovatelé stravovacích zařízení neměli doklady o jejím původu, doklady o koupi či nedokázali doložit původ zvěře. V šesti případech byla nařízena likvidace zvěřiny, v kafilérii tak skončilo 74 kilogramů. Podobný osud stihl více než 200 kilogramů hovězího a vepřového, 63 kg drůbežího a  61 kilogramů produktů rybolovu.

„Nelze tedy pochybovat o tom, že veterinární kontroly (nejen) zvěřiny v provozovnách stravovacích služeb mají svůj význam. Počty a druhy závad se sice liší kraj od kraje, veterinární dozor ale probíhá na všech místech stejně,“  uzavřel mluvčí Pejchal.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *