Řešením různé kvality potravin by mohl být elektronický registr

Řešením různé kvality potravin ve členských státech Evropské unie by mohl být dobrovolný elektronický registr, do kterého by výrobci vkládali informace. Zaznělo to minulý týden na diskusi mezi obchodníky, zástupcem Evropské komise, Ministerstvem zemědělství a europoslankyní Olgou Sehnalovou, která se tématem zabývá. Komise chce v příštím roce zveřejnit jednotnou metodiku, jak kvalitu potravin porovnávat. Nejdůležitější jsou poučení spotřebitelé, shodovala se většina diskutujících.

Podle náměstka ředitele Evropské komise pro zdraví a bezpečnost potravin Ladislava Mika se spotřebitelé  cítí klamáni, když dostávají různé výrobky se stejným obalem v různých evropských státech. Komise tak nyní vypracovává metodiku, jak kvalitu v jednotlivých druzích potravin hodnotit. Řešením by mohl být elektronický registr, do kterého by vkládali výrobci více informací o produktech, aniž by je museli dávat na etikety potravin. Podle Mika se spolu s větší mírou informací zvětšují obaly, aby se tam všechny údaje vešly. To vede k větší tvorbě odpadů.

Miko také uvedl, že by byl pro dobrovolnost tohoto systému. „Ale za předpokladu, že se stanoví jednotný systém a databáze,“ dodal. O tom ale podle něj v unii zatím shoda není. Novou legislativu, která by vedla ke zdražování potravin, odmítla prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Marta Nováková. Napomoci řešení by mohly značky kvality, jako je například česká cechovní norma, kterou se snaží uplatňovat na trhu Potravinářská komora ČR. Výrobky, které ji splňují, musí být nadstandardní.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *