Radegast letos poprvé prodá více baleného než čepovaného piva

Pivovar Radegast z Nošovic na Frýdecko-Místecku letos poprvé prodá více baleného než čepovaného piva. Je to důsledek omezení provozu restaurací v souvislostí s koronavirovou pandemií. Až do loňska prodával Radegast vždy více piva v hospodách než v obchodech. Uvedl to manažer pivovaru Radegast Ivo Kaňák.

Prodeje piva Radegast podle něj v posledních pěti letech nepřetržitě rostly, hlavně díky ležáku Radegast Ryze Hořká 12, jehož prodaný objem loni na tuzemském trhu stoupl o 13 procent. „Kromě českého trhu putuje Radegast také do slovenských restaurací a hospod. Větší vývoz zatím není z kapacitních důvodů možný,“ uvedl Kaňák. Velkým trendem v baleném pivu posledních let jsou plechovky, naopak od letoška Radegast nevyrábí pivo v PET lahvích. „Klíčovými jsou pro nás vratné obaly, které lze používat opakovaně, jako jsou skleněné vratné lahve a sudy. Právě prodej sudového piva je jednou z našich největších priorit a ve vztahu k životnímu prostředí je šetrnější variantou,“ uvedl manažer. Čepované pivo podle něj poskytuje i nejlepší zážitek. S rostoucím zájmem o plechovky souvisí i největší investice ve slezském pivovaru v posledních letech, výstavba automatizované linky na stáčení piva do plechovek s centrálním skladem celkem za 600 milionů korun, které pivovar zprovoznil letos. Kapacita linky je 60 tisíc plechovek za hodinu. Sklad má plochu zhruba deset tisíc metrů čtverečních a směřují do něj piva z nové plechovkové i lahvové linky. Do budoucna pivovar chystá navýšení kapacit varny a přetlačných tanků. Nošovický pivovar, který ve čtvrtek dovrší 50 let od od uvaření první várky, vyrábí přes dva miliony hektolitrů piva ročně a zaměstnává asi 400 lidí. Je domovským pivovarem pro značky Radegast a Birell. Podle Plzeňského Prazdroje, jehož je součástí, patří Radegast mezi nejmodernější pivovary ve střední Evropě. Byl první, kde byly zavedeny nerezové keg sudy do běžné distribuce, nainstalovány cylindrokónické tanky pro hlavní kvašení nebo uvedena do provozu stanice na jímání a zpracování oxidu uhličitého pro potřeby pivovaru.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *