Produkce masa v Česku v loňském roce stoupla na 447 tisíc tun

Produkce masa loni v Česku stoupla o 2,1 procenta na 447 010 tun. Zvýšila se výroba hovězího a drůbežího. V případě vepřového, které představuje téměř polovinu veškeré produkce masa, stagnovala. Nákup mléka se znovu zvýšil, tentokrát o 1,8 procenta na 2,953 miliardy litrů. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Jatka loni porazila téměř 237 tisíc kusů skotu, což je nárůst o čtyři procenta. Vyrobeno bylo 71 579 tun hovězího, meziročně o 5,7 procenta více. Ceny výrobců jatečného skotu se meziročně téměř nezměnily. Dovoz hovězího masa vzrostl o 1,8 procenta na 37 987 tun, vývoz pak o 13,8 procenta na 11 500 tun. Dovezené maso pocházelo především z Polska, Nizozemska a Německa, vývozy mířily hlavně na Slovensko, ale také do Nizozemska a Polska.
Loňská produkce vepřového masa zůstala na 210 910 tunách, počet poražených prasat klesl o 1,2 procenta na 2,310 milionu kusů. „Meziročně stejná výroba masa při nižším počtu poražených prasat vycházela z jejich vyšší průměrné hmotnosti, v průměru o 1,5 kg na kus,“ sdělil ČSÚ. Ceny jatečných prasat klesly proti roku 2017 o 16,1 procenta. Chovatelé prodávali vykrmená prasata v průměru za 27,27 Kč za kg živé hmotnosti nebo 35,45 Kč za kg v mase. Do ČR bylo loni dovezeno 273 839 tun vepřového, meziročně o 3,7 procenta více. Maso pocházelo hlavně z Německa, Španělska a Polska. Vývoz klesl o 18,5 procenta na 27 533 tun.
Produkce drůbežího masa loni vzrostla o 3,4 procenta na 164 261 tun. Průměrná cena výrobců jatečných kuřat byla nižší o 0,9 procenta, během roku se s malými odchylkami pohybovala kolem 23,03 Kč/kg. Dovoz drůbežího masa se zvýšil o 8,1 procenta na 117 146 tun, nejvíce ho bylo z Polska. Vyvezeno bylo 22 523 tun drůbežího, meziročně o 7,4 procenta méně.
Průměrná cena zemědělských výrobců mléka byla o 2,1 procenta vyšší než v roce 2017 a dosáhla 8,62 Kč za litr. Dovoz mléka a mléčných výrobků loni klesl o 15,6 procenta na 254 500 tun, vývoz stoupl o 5,5 procenta na 1,1 milionu tuny.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *