Produkce masa na jižní Moravě klesla

Výroba masa na jižní Moravě klesla za první tři čtvrtletí o 2,3 procenta na 25 100 tun bez drůbežího. Zatímco se mírně zvýšila produkce hovězího, pokračuje propad výroby vepřového. Řezníci ho zpracovali 23 100 tun, což je téměř tříprocentní pokles. Ještě před třemi lety se vepřového za stejné období vyrobilo přes 27 000 tun, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Celkový pokles se nedaří zastavit už několik let.

S poklesem výroby vepřového souvisí i nižší počet porážek. Ten klesl také o tři procenta na 247 600 kusů, před třemi lety to bylo téměř 300 000 porážek. Chovatelé stále zmenšují chovy, protože se nevyplácejí. Na vině je klesající výkupní cena vepřového. Letos byla nejvýše krátce zhruba na 45 korunách za kilogram živé váhy. Od července však klesá a aktuálně se pohybuje okolo 25 korun. Za dva roky činí pokles podle Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě zhruba čtvrtinu. Podle svazu zemědělci čelí zejména dovozu vepřového z Německa za dumpingové ceny, kterým nejsou schopni konkurovat. Nevozí se jen druhořadé maso, které se neprodá v Německu, ale i kvalitní maso prodávané na trzích západní Evropy za výrazně vyšší cenu. Výroba hovězího se naopak udržuje již několik let na poměrně stabilní úrovni.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *