Produkce hovězího masa se na Vysočině zvedla

Na Vysočině se vloni zvedla produkce hovězího a telecího masa skoro o pět procent na 12 493 tun. Bylo to po Pardubickém kraji druhé největší množství v České republice. Dodávky skotu na jatka v republice chovatelé ale v meziročním porovnání mírně snížili. V chovu prasat se na Vysočině vloni zastavil prudký pokles produkce, vepřového masa, která začala v roce 2012. Meziročně se snížila jen o šest desetin procenta, v porovnání s ostatními kraji byla čtvrtá nejvyšší. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého statistického úřadu.

V roce 2012 se na Vysočině dodávky vepřového masa propadly o 40 procent, zatímco dva předcházející roky drželi farmáři z tohoto kraje republikové prvenství. V uplynulém roce bylo na Vysočině vyrobeno 24 077 tun vepřového masa (v jatečné hmotnosti), poraženo bylo přes 228 000 prasat. Vyšší produkci vepřového masa měli chovatelé ve třech sousedních krajích – Středočeském, Jihočeském a Jihomoravském. Na Vysočině skončilo na jatkách loni 42 700 kusů skotu.

Podle ředitele třebíčské agrární komory Karla Coufala poškodily chov prasat dlouhodobě nízké výkupní ceny. Někteří farmáři chov ukončili a vracet se k němu asi nebudou, týká se to hlavně zastaralých provozů. Navýšení početních stavů prasat se dá podle ředitele případně očekávat u chovatelů, kteří mají dobré chlévy, ale neměli je zaplněné. Chov skotu pomáhá v poslední době stabilizovat stoupající výkupní cena mléka, která se nyní pohybuje kolem 9,50 koruny za litr.
Na celkové republikové produkci hovězího a vepřového masa se vloni Vysočina podílela dvanácti procenty, zařadila se mezi čtyři nejsilnější kraje. Okrajovou záležitostí na Vysočině zůstává výroba skopového a kozího masa. V uplynulém roce se snížila o dvě třetiny na šest tun.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *