Oslabení koruny zvýšilo náklady

Výrobci potravin předpokládají zvyšování cen v důsledku intervencí České národní banky v rozmezí pěti až osmi procent. Informovala o tom mluvčí Potravinářské komory ČR Jarmila Štolcová s tím, že oslabení koruny po intervencích centrální banky kritizují podle Štolcové především výrobci, kteří značnou část surovin pro svou produkci dováží, například menší výrobci cukrovinek a někteří zpracovatelé masa.

Růst nákladů vede potravinářské firmy ke snižování marží, řada z nich si však prý již nemůže další snižování dovolit. Někteří producenti se obávají, že budou muset omezit výrobu a snížit počet zaměstnanců.
Například zpracovatelé masa uvádějí, že v důsledku intervencí omezili dovozy prasat ze zahraničí a zvýšili porážky zvířat z českých chovů. Zvýšená cena obilí se prý promítne do cen krmiv a následně zdraží potraviny živočišného původu, zejména maso a vejce.
„Převážně pozitivní dopad zmíněné intervence ČNB lze zaznamenat                     u zpracovatelů mléka a mléčných výrobků, kteří velký díl své produkce vyvážejí,“ poznamenala Štolcová. Zdražení a s tím související omezení dovozů může být naopak pro tuzemské výrobce pozitivem.
„I přes skutečnost, že si řada firem zajistila v bankách kurzy eura a dolaru za předem dohodnuté ceny, počítají podle předběžných propočtů se ztrátou,“ uvedla Štolcová. Důvodem bývají například dlouhodobé smlouvy v českých korunách na výrobky vyráběné z dovážených surovin placených v eurech.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *