Potravinami Moravskoslezského kraje jsou šunka, chléb i biomléko

Tatínkova šunka z mořkovského řeznictví a uzenářství Machač nebo pšenično-žitný chléb z Rychvaldské pekárny získaly letos v Moravskoslezském kraji právo používat čtyři roky značku Regionální potravina. Do soutěže bylo letos přihlášeno 96 produktů od 33 výrobců, ocenění získalo osm výrobků. Informovala o tom mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vladimíra Nováková. Soutěž je projektem Ministerstva zemědělství. Nejvíce přihlášených výrobků bylo podle Novákové v kategorii ovoce a zelenina.

Komise navrhla udělit v této kategorii značku Regionální potravina výběrovému borůvkovému džemu od rýmařovské společnosti Supremus. V kategorii nápojů získal ocenění bylinný sirup Smrkové výhonky od firmy Solertus, v kategorii cukrářských výrobků Jablkové pokušení z frýdecko-místecké Cukrárny u Vlasty, v kategorii sýrů a tvarohů Jesenický bochník od Stanislava Zámečníka a v kategorii ostatních mléčných výrobků bio kozí mléko od společnosti Vítkovská zemědělská. Ocenění dostala ještě hladká pšeničná mouka od společnosti Mlýn Herber.
Soutěž Regionální potravina je určena na podporu malých a středních regionálních výrobců a zemědělců. Produkty mají mít tradiční českou recepturu a minimálně 70procentní podíl místních surovin. Může se jednat například o krajové speciality. Nyní značku v Česku nosí 418 výrobků.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *