Poměr vyrobené mouky se bude měnit ve prospěch celozrnné

Poměr vyrobené mouky se bude do budoucna výrazně měnit ve prospěch celozrnné proti klasické. Zatímco loni činil jen pět procent z celkové produkce Mlýna Perner ze Svijan na Liberecku, příští rok už by to mělo být nejméně deset procent. Změna souvisí se stále větším důrazem na zdravý životní styl, celozrnná mouka je totiž lidskému zdraví výrazně prospěšnější. Uvedl to na brněnském veletrhu Salima jednatel Daniel Perner.

Mlýn loni zpracoval 140 000 tun pšenice a jeho velkými odběrateli jsou například nadnárodní výrobci cukrovinek, kterým dodává převážně klasickou hladkou mouku. Ale i ti do některých výrobků začínají dávat celozrnnou.
Dosud mlýn dodával celozrnnou mouku pouze výrobcům pečiva a cukrovinek, ovšem nyní jedná s řetězci a chce se s klasickým kilogramovým balením celozrnné mouky dostat až k zákazníkovi. Perner uvedl, že má zájem jednat se všemi řetězci a myslím, že do půl roku by se mouka s názvem Pernerka mohla objevit alespoň v některých řetězcích.
Od klasické se celozrnná mouka liší v tom, že se mele celé zrno, tedy nejen jeho vnitřek, ale i otruby, tedy obal zrna, který obsahuje vlákninu a minerály a má lepší glykemický index. Perner řekl, že mají novou mlecí technologii, která výrazně zlepšuje parametry celozrnné mouky. Jelikož otruby jsou houževnatější než vnitřek zrna, zůstávaly v mouce ve větších částicích, takže pečivo se více rozsýpalo, rychleji tvrdlo a nebylo ani tak dobré. Tyto problémy mizí, protože mouka bude v kvalitě hladké.
Kromě klasické pšeničné mouky bude vyrábět také mouku špaldovou, žitnou, ovesnou, pohankovou a rýžovou. Obiloviny budou odebírat od tuzemských dodavatelů. S pěstiteli je Perner domluvený, že se zvýší osevní plochy pohanky.
Zájem o celozrnné výrobky roste především ve velkých městech, kde je hodně sportujících a aktivně žijících lidí.*

Komentáře ke článku 1

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *