Podnik Malše Roudné čeká průměrnou úrodu zelí

Zemědělský podnik (ZP) Malše Roudné na Českobudějovicku, největší pěstitel zelí na jihu Čech, čeká výnos 45 tun z hektaru, podobně jako loni. Zatím sklidil asi čtyři hektary z plochy 35,2 hektaru. Kilogram hlávkového zelí prodává malospotřebitelům za 15 korun, meziročně o dvě koruny dráž. Příští rok na jaře zprovozní firma nové závlahy, do nichž investovala 1,2 milionu Kč. Uvedl to předseda dozorčí rady ZP Malše Eduard Šebenda, který je i vedoucí krouhárny.

Při zelnobraní ve Vidově, které bude letos 28. září, prodá podnik přes 1,5 tuny kysaného zelí, v kilogramových a dvoukilogramových baleních. Dále tam prodá zhruba tunu a půl krouhaného zelí. Na akci jezdí 3500 lidí. Firma letos čeká úrodu 1215 tun. Bude podobná jako loni. Na jaře ublížili rostlinám brouci, uškodily i deště s krupobitím. „Ranější odrůdy to odnesly, ale podzim dokáže s robustními odrůdami ještě něco udělat, věřím, že pozdní odrůdy to vyrovnají,“ řekl Šebenda. Odrůd má podnik pět. Kilogram hlávkového zelí prodává letos malospotřebitelům za 15 korun, krouhaného za 20 korun. „Vzhledem k tomu, že na trhu není zelí mnoho, cena odpovídá. Zdraží i kysané zelí,“ řekl Šebenda.
ZP Malše Roudné letos investoval 1,2 milionu Kč do závlah. Neobejde se bez nich. Dříve je používal, ale po povodních o ně přišel. Nákupem závlah reaguje na sucho, zařízení potřebuje hlavně na výsevy. V posledních letech úrodu vždy něco poškodilo. Sucho, letos brouci jako dřepčíci, třásněnky či molice. „Řádili enormně. Jediná možnost je chemická ochrana a začít sít co nejdřív. Pokud to počasí dovolí, už začátkem dubna nebo koncem března, aby rostliny narostly. Jara bývají teplá, brouci se namnoží, a když jsou kytičky malé, snáz je napadnou,“ řekl Šebenda.
Kolem 300 tun zelí dodá podnik konzervárnám, část úrody si koupí pekaři hlavně na jihočeské zelňáky. Podnik dodává i řetězcům, zelí odebírají také restaurace a jídelny, kapustu mrazírny. Asi 80 procent úrody si podnik zpracuje a prodá sám.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *