Podle celníků přinesla dobrá úroda ovoce prohřešky při pálení lihovin

Celníci v uplynulé pěstitelské sezoně, která začala loni v červenci a skončila letos v červnu, zaznamenali u 2346 pěstitelů ovoce nadlimitní pěstitelskou produkci lihu, došlo tak k možnému skoro dvoumilionovému úniku na dani. Pěstitelé si mohou z vlastních dodaných surovin vyrobit maximálně 30 litrů čistého lihu, tedy 60 litrů 50procentního ovocného destilátu, ve snížené daňové sazbě. Počet pěstitelů, kteří tento zákonný limit překročili, se meziročně zvýšil zhruba 14násobně a vliv na to měla mimo jiné loňská dobrá úroda ovoce. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková.

„Překročením limitu se pěstitelé vystavují hrozbě vysoké pokuty a doplacení rozdílu mezi základní a sníženou sazbou spotřební daně z lihu,“ doplnila mluvčí. V pěstitelských pálenicích se o každém pálení vede evidence, včetně jména a příjmení pěstitele, jeho adresy a rodného čísla, evidenci pak přikládají k měsíčnímu daňovému přiznání ke spotřební dani. „Správce daně má proto informace o každém jednotlivém případu pěstitelského pálení a celkem jednoduše po skončení sezony odhalí pěstitele, kteří se překročením zákonného limitu 30 litrů etanolu na osobu a osoby žijící s ní v jedné domácnosti dopustili přestupku definovaného v zákonu o lihu,“ uzavřela mluvčí.
Letošní úroda ovoce je ale horší než loni. Například pálenice v Březnici na Zlínsku letos zahájila sezonní provoz až v polovině srpna, zatímco loni se v ní pálilo od začátku července, a nyní zpracovává jen asi třetinu loňského objemu ovoce. Březnická pálenice přitom sezonu odstartovala jako jedna z prvních pálenic v regionu. Mnoho pálenic ve Zlínském kraji kvůli nedostatku objednávek pálení ještě nezahájilo a některé asi zůstanou kvůli slabé úrodě zavřené.
Zatímco v minulé sezoně březnická pálenice podle jejího pracovníka Otto Fišera byla v provozu nepřetržitě devět měsíců a zpracovala nejvíce ovoce od roku 2002, letos funguje jen v ranních směnách tři až čtyři dny v týdnu.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *