Pivovary připravují silné zimní a vánoční speciály

Jihomoravské pivovary mají navařeny desítky druhů speciálních piv. Většina z nich je spojená s adventem a Vánoci a na některých si pochutnají jen opravdoví fajnšmekři. Vyplývá to z ankety mezi pivovary v kraji.

„V Pivovaru Moravia jsme navařili sváteční speciál, třináctku, která v těchto dnech přichází do prodeje, a je to klasický český ležák. Za Lucky Bastard nabídneme dva speciály, které vychází z jednoho piva – silného tmavého piva porter, které leželo v pivovaru od června,“ uvedl za Czech Craft Beers Jan Grmela.
V první variantě ležel vánoční dvacetistupňový porter v tanku a také z něj je stáčený. Druhou variantu si vychutnají spíš znalci – pivo totiž zrálo v přírodních dubových sudech po whiskey a karibském rumu. „Chuťově bude hodně zajímavé, takové divočejší,“ řekl Grmela.
Podobně připravovaný „speciál mezi speciály“ letos už podruhé uvařili v Pivovaru Hauskrecht. „Svůj nejsilnější speciál, doppelbock PH 21 Consagrator svěřili naši sládci na tři měsíce do péče stařeného dubu, napuštěného třtinovým rumem Black Barrel® z Panenských ostrovů v Karibiku, aby v klidu a za nepřístupu vzduchu dozrál,“ uvedl majitel pivovaru Petr Hauskrecht.
Pivovar krom toho uvařil i populární třináctku Black Flek, šestnáctku Petr Bock a kvůli loňskému velkému zájmu právě i speciál 21 Consagrator.
Několik vánočních speciálů připravili také v Pivovaru Mazák v Dolních Bojanovicích. Kromě tradiční vánoční polotmavé třináctky přichází s novinkou. „Je to vánoční IPA 16, svrchně kvašené pivo silně chmelené americkými chmely, je hodně aromatické a výrazné. K tomu jsme letos přidali i Bojanowitz Rauch Bier, pivo z nakuřovaného sladu. Na zimu vaříme i Baltic Porter 18 a všechny speciály budou k dispozici v lahvích i na čepu,“ uvedl vedoucí výroby Jakub Kondei.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *