Pálenice na Zlínsku má ve srovnání s loňskem jen třetinu práce

Jen asi třetinu loňského objemu ovoce zpracovává letos pálenice v Březnici na Zlínsku. Urodilo se totiž mnohem méně ovoce, jen zhruba 20 až 30 procent množství z loňska, řekl pracovník pálenice Otto Fišer. Sezónní provoz letos zahájila březnická pálenice až v polovině srpna, zatímco loni se v ní pálilo již od začátku července. Sezonu přitom odstartovala jako jedna z prvních pálenic v regionu. Mnoho pálenic ve Zlínském kraji kvůli nedostatku objednávek pálení ještě nezahájilo a některé asi zůstanou kvůli slabé úrodě zavřené.

Zatímco v minulé sezoně byla podle Fišera pálenice v provozu nepřetržitě devět měsíců a zpracovala nejvíce ovoce od roku 2002, letos funguje pouze v ranních směnách, a to pouze tři až čtyři dny v týdnu. „Odhaduji, že letošní celkové množství vyrobeného čistého lihu se bude pohybovat někde na hranici 30 procent loňska,“ uvedl. „Je to dáno tím, že se skutečně urodilo méně ovoce. V regionu Zlínska a směrem k severu na Valašsko se neurodila skoro žádná jablka ani švestky. Stromy byly natolik vyčerpány, že si letos pravděpodobně potřebovaly odpočinout,“ dodal.
Březnická pálenice může denně zpracovat až tři tuny ovoce. Objednávek má nyní ale zařízení málo. „Kapacita na následující dva měsíce je obsazena možná z deseti procent. Odhaduji, že před Vánocemi bude pálenice končit,“ řekl Fišer. Aktuálně do ní lidé nejčastěji přivážejí kvasy z meruněk, mirabelek a raných švestek.
Kvalita letošních kvasů se podle Fišera zatím hodnotí obtížně. „Dobrý kvas se pozná až u pozdního ovoce, u švestek nebo jablek. Teď děláme meruňky, a meruňka je specifické ovoce. Řekl bych, že pálenky jsou na docela dobré úrovni. Meruněk se urodil dostatek, hlavně na jižní Moravě a na jihu Zlínského kraje, takže pálenky jsou dobré, chutné, aromatické,“ uvedl Fišer.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *