Obilovin a řepky se letos na jihu Moravy sklidí méně, ovoce více

Výnosy ze sklizně základních obilovin, mezi něž se neřadí kukuřice pěstovaná na zrno, budou na jižní Moravě letos nejspíše o dvě procenta nižší než loni. Vyplývá to z dat, která dnes zveřejnila brněnská pobočka Českého statistického úřadu (ČSÚ). Odhady vycházejí z údajů k 15. červenci a předpokládají, že z osevní plochy 154 900 hektarů se sklidí 749 100 tun zrna, což je o 16 200 tun méně než loni. Průměrné hektarové výnosy by tak v kraji byly proti loňsku o 1,3 procenta nižší.

Naopak výrazně vyšší bude podle odhadů statistiků sklizeň ovoce v kraji. U broskví, třešní a višní předpokládají odborníci přibližně dvojnásobný objem ve srovnání s loňskem, u meruněk dokonce více než trojnásobný. Více než loni sklidí zemědělci podle odhadů ozimé pšenice, zejména kvůli rozšíření osevní plochy. Průměrný hektarový výnos ale bude u této plodiny o 0,05 tuny nižší a podle odhadů dosáhne 4,95 tuny, což je mezi kraji nejméně. Jihomoravský kraj je přitom druhým největším pěstitelem ozimé pšenice. Loňský rok co do sklizně podle statistiků předčí žito, oves a hybridní obilnina tritikale. Důvodem je rozšíření osevních ploch i očekávaný vyšší hektarový výnos.

Poloviční bude ve srovnání s loňským rokem podle odhadů sklizeň máku, která dosáhne 748 tun ve srovnání s loňskými 1461 tunami. Důvodem je menší osevní plocha i nižší hektarový výnos. Zemědělci letos sklidí také méně mrkve, květáku a brokolice, naopak cibule by mělo být 35,74 tuny, tedy o 4,70 tuny více než loni. Pokles hektarového výnosu je patrný také u okurek nakládaček, kterých bude navzdory rozšíření osevní plochy téměř o pětinu méně.

Naopak mimořádně dobrou sklizeň odhadují statistici u jahod, kterých se na jižní Moravě urodilo 198 tun, což je o 87 procent více než loni. Podobně je tomu u višní a třešní, těch se urodilo dvakrát a dvaapůlkrát více. Úroda meruněk, kterých se na jihu Moravy pěstují tři čtvrtiny celkové produkce v republice, je více než trojnásobná, také broskví je letos 2,6krát více než loni.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *