Na Přerovsku očekávají lepší úrodu chmele než loni

Lepší úrodu chmele než loni očekává letos vedení Zemědělského družstva Kokory na Přerovsku, které je se svými zhruba 200 hektary chmelnic největším producentem chmele v regionu. Výnosy budou zhruba o pětinu vyšší. Uvedl to předseda ZD Kokory Vladimír Lichnovský. Zatímco loni chmelnice na Hané výrazně poškodilo suché a teplé počasí, letos bylo vláhy podstatně více.

ZD Kokory zahájilo sklizeň chmele o uplynulém víkendu. „Po loňském špatném roce předpokládáme, že letos bude výnos zhruba o 20 procent lepší. Z pohledu dlouhodobého průměru bude mírně podprůměrný, protože přece jenom horka letos byly a chmel ovlivnily. Chmel je drobnější, ale není to tak strašné, jak to bylo loni,“ uvedl Lichnovský. Už předloni výnosy chmele v Kokorách klesly z 1,5 tuny přibližně na tunu z hektaru a loni na zhruba 700 kilogramů. Lichnovský odhadl, že letos by se průměrný hektarový výnos mohl opět přiblížit k tuně. Kokorské družstvo má letos znovu problémy se sháněním brigádníků, kterých je v okolí kvůli nízké nezaměstnanosti nedostatek. Družstvo si proto na sklizeň chmele najalo i pracovníky ze Slovenska či Bulharska, kteří už tvoří pětinu brigádníků. „Rok od roku je to horší a podíl zahraničních brigádníků se zvyšuje,“ dodal Lichnovský.
V Olomouckém kraji je asi 600 hektarů chmelnic. Nejlepší úroda chmele z poslední doby byla v roce 2016. Zemědělci tehdy podle Českého statistického úřadu sklidili 1093 tun chmele s průměrným výnosem 1,92 tuny na hektar, což bylo nejvíce za posledních 15 sledovaných let.
Pěstitelé budou letos v Česku sklízet chmel z 5003 hektarů, což je o 17 hektarů méně než loni. Největší zastoupení má jemná aromatická odrůda Žatecký poloraný červeňák. Letos čeští chmelaři očekávají průměrnou úrodu. Odhad se pohybuje kolem 6300 tun suchého chmele. Loni se sklizeň propadla meziročně téměř o čtvrtinu na 5126 tun. Pěstitelům pomohl déšť v posledních dnech. Kvalita plodiny je podle prvních rozborů dobrá.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *