Loni našli veterináři závady v sedmině kontrolovaných restaurací

Veterináři loni uskutečnili skoro 7600 kontrol v restauracích a stravovacích zařízeních. U sedminy z nich objevili závady. Vyplývá to z prezentace ředitele odboru Státní veterinární správy (SVS) Jana Váni. Nejčastější závadou byly chybějící dokumenty k potravinám, především u čerstvého masa. Během kontrol objevili veterináři skoro 3500 závad. "Nejčastěji zjišťovanou chybou v restauracích je, že provozovatelé nedokážou doložit původ surovin, zejména masa," uvedl Váňa.

„V lednicích a mrazicích boxech uskladňovali potraviny bez jakéhokoliv označení, ke zvěřině nepředložili lístek o původu zvěře a sejmutou plombu,“ popsal již dříve nejčastější chyby mluvčí SVS Petr Pejchal. V restauracích je také častým prohřeškem nedostatečná hygiena. Například v Restauraci U Kostela v Čechticích našli veterináři v září myší trus a zaměstnanci podle Pejchala neměli čistý pracovní oděv. Celkovou výši uložených pokut za loňský rok zatím SVS nezveřejnila. Partnerská Státní zemědělská a potravinářská inspekce loni uložila pravomocně pokuty za 140 milionů korun, což je o 40 procent meziročně víc. Obchodníkům inspekce loni rozdala pokuty v objemu 105 milionů korun. Z toho osm obchodních řetězců dostalo pokuty za celkem 67 milionů korun a maloobchodníci za 38 milionů korun.

Novou pravomoc, díky které veterináři kontrolují stravovací zařízení, kde se zachází s potravinami živočišného původu, má SVS od loňského roku.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *