Lepší pozice potravin

Ministr zemědělství Marian Jurečka se chce zasadit o to, aby si české potraviny získaly na domácím trhu výraznější postavení. Zároveň chce směřovat investice do venkova, které podpoří zemědělce a vznik nových pracovních míst v tomto odvětví. Tím by se měl zastavit propad tohoto hospodářského odvětví v České republice v posledním desetiletí. Uvedl to v Brně na mezinárodní konferenci o bezpečnosti potravin Food Forum, která se konala v rámci mezinárodního veletrhu Salima.

Jurečka zmínil tři nástroje, jimiž chce podpořit české zemědělství a výrobu potravin.„Zaprvé je to přímá investiční podpora do modernizace technologií. Zadruhé je to podpora marketingu, kterou už si mnozí producenti dělají nejlépe sami, příkladem jsou jihomoravští vinaři. A zatřetí je to osvěta spotřebitelů. Sám se o tom snažím hovořit a vysvětlovat lidem, že nejde jen o cenu a kvalitu. Jde o to, že když koupím domácí potravinu, podporuji českého výrobce a českou ekonomiku,“ vyjmenoval Jurečka. Podle něj se  v poslední době daří zlepšovat kvalitu českých potravin.„Jejich kvalita je velmi dobrá a prokazují to i výsledky kontrol. Podle zjištění potravinářské inspekce vykazují nejméně prohřešků,“ zmínil Jurečka s tím, že v rámci Evropské unie i třetích zemí jsou na tom tuzemští výrobci dobře. Právě potravinářskou inspekci považuje Jurečka za úspěšný nástroj dohledu nad kvalitou potravin. V její činnosti ji chce podporovat i nadále. „Je potřeba kontrolovat plošně všechny potraviny, určitě se nechceme soustředit na výrobky některé konkrétní země. Výsledky odpovídají situaci na trhu a je třeba dělat kontroly padni komu padni,“ doplnil Jurečka a poznamenal, že v České republice je ale stále dost nekvalitních potravin a dochází k jejich falšování, a to nahrazováním kvalitních surovin méně kvalitními, nebo přímo nekvalitními náhražkami. Hlavní příčinou tohoto problému je především tlak na cenu potravin, ale i poptávka veřejnosti ovlivňovaná ekonomickou situací. Podle něj pokud by však spotřebitelé tyto výrobky nekupovaly, tak je obchodníci nebudou prodávat. „Chci hledat všechny možné cesty k tomu, abychom v obchodní síti dokázali zvýšit podíl potravin vyrobených v Česku. Ale i sami spotřebitelé by měli požadovat a vyhledávat potraviny z našich regionů a při nákupu se rozhodovat i podle země původu výrobku. Pokud dokážeme probudit zájem o české produkty, bude se dařit zvyšovat úroveň našeho potravinářství. Zároveň to bude mít příznivý vliv na národní hospodářství,“ doplnil Jurečka. Domácí producenty potravin může podle něj stát podporovat investičními pobídkami tak, aby dokázali modernizovat a rozšiřovat své technologické vybavení. Dalším z podpůrných kroků je správné a spravedlivé nastavení společné zemědělské politiky. To by se mělo odrazit pozitivně i na rozvoji venkova, kde budou vznikat nová pracovní místa. Jen od roku 2001 jich zaniklo v zemědělství 110 tisíc, připomněl ministr. Pozastavil se i u podpory marketingu, která by měla spočívat z velké části v prezentaci certifikátů kvality Klasa a Regionální potravina. Význam těchto značek vyzdvihl i prezident Potravinářské komory ČR a exministr zemědělství Miroslav Toman. „Zásadně nesouhlasím s názorem, že Klasa je zastaralá záležitost, která již nemá opodstatnění,“ prohlásil a poznamenal, že otázka kvality potravin je jeho osobní prioritou a snaha o její zlepšení má již výsledky. „První počinem byla novela zákona o potravinách,“ řekl. Tato norma umožní lepší informovanost spotřebitelů. Prezident Agrární komory ČR Jan Veleba poznamenal, že Česká republika je v potravinách hluboce nesoběstačná.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *