Komora: Nízké ceny jsou u výroby vepřového problémem

Snižující se výkupní ceny jsou pro zemědělce problematické. Jde hlavně o vepřové, kde klesly v posledním čtvrtletí loňského roku o čtvrtinu, sdělila tajemnice Agrární komory ČR Gabriela Dlouhá. U drůbežího masa podle ní cena dlouhodobě stagnuje, výrobci ale řeší navýšení cen krmných směsí. Mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý připomněl, že stát už požádal u chovu prasat o pomoc Evropskou komisi.

Výroba masa loni v Česku stoupla o 0,9 procenta na 454.846 tun, naposledy byla vyšší v roce 2012. Výroba vepřového masa, které představuje téměř polovinu veškeré produkce, stoupla o 0,9 procenta. Podle Dlouhé je to dané tím, že v okolních státech, jako je Německo a Rakousko, jsou zavřená některá jatka či pracovníci jatek nemůžou kvůli karanténám nebo pozitivním testům na koronavirus pracovat. Svaz chovatelů prasat už dříve uvedl, že v druhé polovině roku prodávali výrobci prasata pod náklady a už začali omezovat chovy.

U hovězího masa jsou pak kvůli zavření gastronomické scény problémy s odbytem na evropském, ale i českém trhu. Přitom mají producenti větší náklady například na ochranné pomůcky nebo na mzdy, také jim se zvýšily ceny krmných směsí, dodala tajemnice. „Roční pokles průměrných cen zemědělských výrobců hovězího masa je způsoben zejména ze strany odběratelů vůči skutečnosti omezení mezinárodního obchodu se živým skotem. Snížení ceny hovězího masa se však neprojevuje u spotřebitelských cen, které v roce 2020 byly naopak na vzestupu,“ upozornil mluvčí ministerstva Bílý.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *