Jihočeští veterináři letos zabavili 1,5 tuny závadného zboží

Veterináři na jihu Čech se letos více zaměřují na kontroly na silnicích, při nichž zjistili už 19 závadných případů přepravy masa. Často kontrolují, zda jsou živočišné produkty jako maso přepravované ve správných podmínkách. Spolupracují při tom s celníky a policií. Na pochybení narazili od začátku roku jak na silnicích, tak při obvyklých kontrolách v restauracích a dalších stravovacích zařízeních. Novinářům to sdělil ředitel krajské veterinární správy František Kouba.

„Co se týče kontrol na cestě, tak z celkového počtu jich od začátku roku až do konce července bylo 19 se závadným výsledkem. Přímo na místě jsme zkonfiskovali celkem 1,5 tuny živočišných produktů, což není málo,“ řekl Kouba. Z pohledu teplotních režimů u přepravovaného masa jsou podle něj největší problémy u kebabů a surovin živočišného původu, které míří do vietnamských restaurací.
Z nedávných kontrol zmínil případy u Lipna, kde veterináři narazili i na registrované zpracovatele masa, kteří rozváželi suroviny do podniků a penzionů neadekvátním způsobem. „Dokonce jsme tam narazili na zpracovatele, který rozvážel po Lipensku mražená vepřová kolena na grilování tím způsobem, že je měl normálně ve voze, který neodpovídal parametrům. Zboží už bylo napůl rozmražené. Přepravce argumentoval tím, že restaurátoři to stejně musejí rozmrazit, když to budou grilovat,“ uvedl Kouba.
Běžných kontrol v provozovnách veterinární správa v Jihočeském kraji letos udělala 167, z toho v posledních dvou měsících jich bylo 33. Nejčastějšími zjištěnými prohřešky bylo nedodržení hygienických zásad a teploty při skladování masa.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *