Jídelny na úřadech mají nabízet domácí potraviny

Ministerstva a další státní instituce by měly ve svých stravovacích zařízeních nabízet především domácí potraviny a nápoje, což prý dnes nedělají. Vyplývá to z otevřeného dopisu Asociace farmářských tržišť ministru zemědělství Marianu Jurečkovi. V dopise asociace ministra žádá, aby v úřadech ve svém resortu tento požadavek prosadil a podobně apeloval i na ostatní ministry.

„Byli jsme nedávno na představení baletu Národního divadla a jediné, co bylo v galerijním bufetu české asi z 50 položek, byly (možná) šunkové chlebíčky,“ uvedl v dopise předseda asociace Jiří Sedláček.
Regionální a sezónní potraviny podle asociace chutnají a vypadají lépe, jsou bezpečnější a zdravější než dovážené produkty. Jejich koupě podpoří domácí ekonomiku. „Jak bylo prokázáno v několika studiích, například české farmy přispívají do obecního rozpočtu na daních více, než vyčerpají na veřejných službách,“ podotkl. Nákup domácích produktů podporuje zaměstnanost i charakter jednotlivých regionů na rozdíl od výpěstků dovážených do země na velké vzdálenosti, argumentují provozovatelé populárních farmářských trhů.
„To vše platí samozřejmě za okolnosti, pokud na našem trhu existuje český výrobek, který může ten zahraniční nahradit,“ stojí v dopise. Domácí výrobce prý podobně upřednostňují v mnoha evropských zemích včetně těch, které jsou členy EU. „Jsme přesvědčeni, že Česká republika žije z výroby, a to především z průmyslové, řemeslné a potravinářské,“ uzavírá Sedláček dopis.
Jurečka, který v závěru ledna vystřídal v čele ministerstva Miroslava Tomana, při svém nástupu do funkce mimo jiné uvedl, že chce posílit potravinovou soběstačnost státu a posilovat potravinový patriotismus Čechů.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *