Inspekce zakázala prodej máku kvůli množství morfinu

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej dvou šarží máku, který obsahoval nadlimitní množství morfinu. Celkem při nárazové akci zkontrolovala 24 šarží, tři další vykazovaly jakostní závady a prodejci je taktéž musejí stáhnout z pultů. Vzorky s morfinem pocházely od společností Encinger z Bratislavy a Essa z Českých Budějovic. Zemědělci to dnes sdělil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva

„Důvodem kontrolní akce byly indicie z trhu, že někteří výrobci mohou mísit potravinářský mák s levnějším technickým, který je primárně určen pro farmaceutickou výrobu,“ uvedl Kopřiva.
Laboratorním testům podrobila inspekce vzorky odebrané přímo u výrobců i v maloobchodní síti. Limit pro koncentraci morfinu stanovený ministerstvem zdravotnictví činí 43 miligramů na kilogram. Mák od firmy Encinger, odebraný v prodejně společnosti Ahold Czech Republic v Jindřichově Hradci, obsahoval 78,8 miligramu. Původem maďarský mák od společnosti Essa, odebraný v Jednotě v Plasech, obsahoval dokonce 88,1 miligramu na kilogram.
„SZPI nařídila prodejcům neprodleně stáhnout závadné šarže potraviny z tržní sítě. Dále inspekce zakázala uvádět do oběhu tři šarže máku s jakostními závadami,“ uvedl Kopřiva. Důvodem byla například nepříjemná a hořká chuť, dále přítomnost nečistot nebo nepřirozeně zbarvených semen.
Morfin se přirozeně vyskytuje v makovicích máku setého. V čisté podobě se získává z opia. V medicíně se používá proti bolesti, zároveň ale patří ke zneužívaným narkotickým analgetikům s vysokou návykovostí.*

Komentáře ke článku 1

  • Jiří Maceček

    Více takových kontrol, v republice se mísí do našich máků ( jsem pěstitel ) také máky z Turecka a Španělska. V obchodech na pultě to vidím skoro všude ten maras. Pěkný den.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *