Inspekce uzavřela restauraci kvůli nehygienickým podmínkám a nelegálním porážkám

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) společně s Policií ČR (PČR) provedla kontrolu v pražské tržnici SAPA, kde na místě uložila okamžitý zákaz užívání části prostor v restauraci Thi Ai Lien Le, Libušská 319/126, Praha. Prostory nesplňovaly podmínky, které umožňují bezpečnou manipulaci s potravinami, pokrmy a surovinami, zjištěna byla i nelegální porážka. Uvedl to mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

V částech provozovny navazujících na konzumační část restaurace byly naskladněny předměty nesouvisející s provozovanou činností – například stavební míchačka, boty, oděvy a další, a byly zjištěny zcela neakceptovatelné hygienické podmínky.

V jedné z místností zázemí inspektoři ve stísněném prostoru zjistili přítomnost osmi živých kachen, vedle kterých na vzdálenost asi jednoho metru bylo umístěno další vykrvené kachní tělo, a to v těsné blízkosti úložiště pytlů s dřevěným uhlím. Pod dřezem se nacházela velká plastová nádoba se zbytky zeleniny a vnitřností včetně obsahu žaludků.  Stěny nádoby byly znečištěny zbytky peří. Po vyndání bylo zjištěno, že se v této nádobě nacházely vnitřnosti od 38 kusů drůbeže.

V provozovně byly dále silně znečištěné povrchy pracovních ploch, pracovního náčiní a podlah.

Z výše uvedeného vyplývá, že kromě vysokého rizika kontaminace připravovaných pokrmů dále inspektoři zjistili provozování nelegální porážky, a proto byli k součinnosti na místo přivolání i pracovníci Městské veterinární správy v Praze.

Inspektoři SZPI uložili zákaz užívání prostor a s kontrolovanou osobou bude zahájeno správní řízení o uložení pokuty, sdělil Kopřiva.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *