Inspekce odhalila ve víně syntetický glycerol

Státní zemědělská a potravinářská inspekce našla ve víně Müller Thurgau od Vína Mikulov syntetický glycerol, jehož přidávání do vína je zakázané, ač není při běžné míře konzumace zdraví nebezpečný. Výrobce tak musel stáhnout z trhu dvě šarže, na konci minulého týdne to bylo podle mluvčího inspekce Pavla Kopřivy téměř pět set litrových lahví. Výrobce v tiskovém prohlášení uvedl, že se stal obětí podvodu. Lahve totiž plnil slovenský dodavatel.

Přidání syntetického glycerolu nemá běžný spotřebitel šanci poznat. Nesyntetický totiž vzniká při kvašení a dodává vínu hladkost a plnost. Přidávání syntetického glycerolu do vína je častým prohřeškem a Svaz vinařů volá po větších trestech pro ty, kdo se podvodů při výrobě a prodeji vína dopouštějí.
Víno pro výrobu těchto šarží zakoupila firma Víno Mikulov od svého dlouhodobého slovenského dodavatele, kterému plně důvěřovala. Ten je smluvně vázán dodávat pouze víno vyrobené povolenými vinařskými postupy, uvedl jednatel společnosti Bohemia Sekt Ondřej Beránek ze Starého Plzence, pod níž Víno Mikulov patří. Podle Beránka musí vinařství kvůli nedostatku hroznů z vlastních vinic a moravských hroznů od místních smluvních dodavatelů část vín nakupovat v zahraničí.
Beránek dodal, že nechtějí dále podstupovat podobné riziko. Proto pořídí do jejich akreditované laboratoře speciální přístroj, který umožní podobnou situaci vlastní zpřísněnou vstupní kontrolou již předem vyloučit.
Výrobce podporuje i snahu vinařů zřídit komerční laboratoř, kde by mohli dělat testy všichni vinaři. Inspektoři každoročně odhalí na trhu řadu pančovaných vín pocházejících ze zahraničí.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *