Hmyz jako potravina nového typu

V České republice se v budoucnu možná bude smět chovat hmyz pro lidskou stravu. Novelu veterinárního zákona, která by reagovala na novou evropskou legislativu, připravuje Státní veterinární správa (SVS). Na tiskové konferenci v Praze to sdělili zástupci správy. Podle nich je v současné době v ČR již sedm chovatelů, kteří však zatím všechny své produkty vyvážejí mimo republiku do dalších členských států EU. Kdy by mohla nová úprava začít v ČR platit, ještě není známé, čeká se na stanovisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) a na následné vyhodnocení Evropskou komisí.

„Připravujeme velmi drobné změny ve veterinárním zákoně, kde stanovíme, že hmyz je hospodářské zvíře, aby se na něj vztahovaly podmínky pro chov jako pro hospodářská zvířata. A protože výroba potravin z hmyzu je výroba potravin živočišného původu, stanovíme v zákoně, že výrobci potravin z hmyzu budou muset být schváleni. Pokud to budou drobnochovatelé, tak s určitými výjimkami, pokud budou provozovat zážitkovou degustaci v restauracích, tak pro ně budeme mít jisté úlevy,“ uvedl ředitel odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví Jan Váňa. Podle nového evropského nařízení, které platí od letošního roku, se považuje hmyz za potravinu nového typu. „Předchozí stav věcí vedl k tomu, že k výrobě potravin z hmyzu přistupoval každý stát EU odlišně, některé ji povolily, jiné ignorovaly,“ dodal zástupce tiskového mluvčího SVS Petr Majer. Nyní by se měl stav sjednotit. Komise by měla vydat na základě doporučení EFSA seznam potravin nového typu, na kterém budou pouze ty, u kterých se nezjistí žádné riziko pro lidské zdraví. Podle Váni jsou zatím návrhy, aby se na seznam zařadily dva druhy potemníků – moučný a stájový – a tři druhy cvrčků – domácí, krátkokřídlý a banánový.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *