Hamé v Kunovicích zpracuje přes tisíc tun kysaného zelí ročně

Potravinářská společnost Hamé ve svém kunovickém závodě zpracovává zelí tradičním způsobem, tedy šlapáním. Letošní sezóna začala v polovině září, podobně jako v předchozích letech. Hamé v Kunovicích každoročně zpracuje přes tišíc tun kysaného zelí. Zhruba třetinu využije na výrobu chlazených jídel, většinu produkce kysaného zelí nakoupí spotřebitelé.

V Kunovicích se kysané zelí vyrábí od roku 1925. Postup se nemění. I letos zde ženy šlapou zelí ve velkých tancích, což je v moderní průmyslové době raritou. Tanky mají objem 15 až 30 tun zelí a jejich naplnění trvá 24 až 48 hodin, uvedl David Kladroba, ředitel kunovického závodu Slovácká Fruta, který patří do skupiny Hamé. Ještě před samotným šlapáním se musí zelí očistit od hlíny a venkovních listů. Následně se z něj vyvrtají košťály a stroje zelí rozřežou na krouhanku, která padá přímo do tanků.

V kunovickém závodě je deset tanků o celkovém objemu asi 250 tun. Hamé při výrobě nepoužívá umělé látky, jednotlivé vrstvy zelí se pouze prosypou solí a kmínem. Po našlapání dostatečného množství zelí v tanku se poslední vrstva zatíží a utěsní, aby se zabránilo přístupu vzduchu. Zelná krouhanka pak zraje šest až osm týdnů a v té době probíhá spontánní mléčné kvašení bez jakéhokoliv přídavku látek na podporu fermentace, dodal Kladroba.

Hamé kysané zelí prodává zejména v Česku a na Slovensku, objednávají si ho ale i zákazníci například z Velké Británie, Irska a Kanady. Letos Hamé většinu zelí koupí od pěstitelů ze Zlínského a Jihomoravského kraje. Podle mluvčího společnosti Petra Kopáčka byla letošní úroda díky podzimním dešťům dobrá, Hamé tak kysané zelí nebude muset zdražovat.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *