Cílem je edukace spotřebitelů o potravinách

Cílem knihy i seriálu Boží dar II – příběhy českých potravin, jejíž křest se nedávno uskutečnil v Praze, je přispět k edukaci spotřebitele. Uvedl to ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR Miroslav Koberna s tím, že mezi lidmi panuje v této oblasti velká neznalost.

Koberna uvedl, že chtěli do vnímání některých potravin vnést trochu reality a ukázat, že i jejich průmyslová výroba nemusí být žádné zlo, je to výroba jako každá jiná. Stávající počet lidí, který žije na zeměkouli, totiž ze zahrádek neuživíme. Proto se neobejdeme bez jejich průmyslové produkce. Nakonec vznikl televizní dokumentární cyklus a kniha s názvem Boží dar a podtitulem Příběhy českých potravin, která čtenáře provede příběhy o zrodu, historií i současností českých potravin. Chtěl bych připomenout, že do pořadu jsme se snažili zahrnout jak velké firmy, tak i malé výrobce a porovnat jejich produkty.  „První série, kde jsme vloni představili osm konkrétních českých potravin, měla velmi dobrou odezvu. Přišla řada ohlasů. Lidé uváděli, že se dozvěděli, jak vlastně některé známé potraviny vůbec vznikly, jak se vyrábějí a podobně,“ poznamenal s tím, že po úspěšné první řadě jsme se rozhodli v tomto projektu, který realizujeme za přispění Ministerstva zemědělství, pokračovat i letos. Moderátorem je herec Pavel Soukup.
V pokračování se tvůrci zaměřili na jiné druhy potravin než v první sérii. Jde například o čokoládu, hořčici, máslo, pivo nebo tlačenku. V jenom díle je zachycen i příběh kapra. Velice zajímavá je také historie znojemských okurek. V seriálu se hovoří o potravinách, které spousta lidí konzumuje, zná je, ale nic neví o jejich původu, jak se vůbec dostaly do Čech a podobně. „Myslím si, že z tohoto hlediska jde o pěkný vzdělávací pořad,“ podotkl Koberna. K televiznímu cyklu vyšla tradičně i knížka, kde jsou shrnuty a popsány jednotlivé díly seriálu. Je velice pěkná, i co se týká obrazového materiálu, takže předpokládám, že si pořad najde své diváky a knížka své čtenáře, dodal.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *