Českou biopotravinou roku je Kaštánkovo sušené vepřové maso

Českou biopotravinou roku je Kaštánkovo sušené maso vepřové s tymiánem a zázvorem z farmy U mlsné kozy v Želešicích. Tento produkt také vyhrál v kategorii biopotraviny živočišného původu. Do soutěže bylo letos přihlášeno 142 produktů, což je o 38 více než loni. Velkou část přihlášených biopotravin tvoří biovína, kterých bylo letos 64. O vítězi soutěže rozhodovala 17členná porota v čele s Pavlem Maurerem. Výsledky oznámili organizátoři soutěže na tiskové konferenci. Loni vyhrál hovězí steak z farmy Mitrovský dvůr.

„Za těch 18 let jsem měl možnost poznat a ochutnat neuvěřitelně zajímavé biopotraviny. Náš biotrh se zjevně zdárně rozvíjí. To potvrzuje i letošní nevídaná účast velkého počtu přihlášených produktů, ale také potravin naprosto originálních a jedinečných, které tady ještě nikdy nebyly,“ uvedl předseda poroty a vydavatel gastronomického průvodce Maurer.
V kategorii biopotravin mléčných výrobků zvítězil Buvolí labneh z Buvolí farmy Ohař, nejlepším steakovým masem se stal Bio hovězí rib eye steak stařený od loňského vítěze Mitrovského dvora. V kategorii biopotravin rostlinného původu pak zlatou příčku obsadil Bio Bohemia olej makový nefiltrovaný od firmy Bohemia Olej, nejlepší biopotravinou v sekci pro gastronomii, pochutiny a ostatní jsou Bio švestková povidla od Davida Ryšavého a nejlepším biovínem stejně jako loni Ryzlink rýnský od Marcinčáka, šlo o slámové víno z roku 2015.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *