Budoucnost podniku nyní ovlivní pojišťovny

Společnosti Agromoravia v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku způsobilo červnové tornádo škodu na úrovni 250 milionů korun. Počátkem července to odhadl místopředseda představenstva podniku Walter Schrott s tím že škody se stále ještě počítají a zatím se ještě nedají přesně kvantifikovat. „Jsou ale obrovské,“ konstatoval. Jestli vůbec podnik bude obnovovat výrobu, záleží podle něj na tom, kolik finančních prostředků dostane od pojišťoven.

Tornádo se prohnalo prakticky celým areálem společnosti Agromoravia. Zničilo všechny budovy i zařízení na zpracování cukrové kukuřice, které bylo jediné v České republice. Výsledkem jeho řádění byly i pobořené sklady, výrobní linky a mrtvá zvířata. Přímo v areálu družstva se nacházelo i 430 býků, které společnost chovala na výkrm. Po větrné smrští bylo asi 70 kusů mrtvých, či se muselo utratit, zbývající majitelé odvezli. „Velké štěstí bylo, že tornádo přišlo až večer, kdy naši zaměstnanci byli již doma,“ podotkl místopředseda představenstva. Ještě nedávno pěkná farma se tak ocitla v troskách. „Většinu budov tvořily betonové konstrukce z 50. let, všechno je to rozbité. Měli jsme tu statiky a podle nich většina budov nemůže zůstat stát,“ sdělil ředitel společnosti Vladimír Mazuch. „Hala v níž byla linka na zpracování sladké kukuřice, prakticky neexistuje,“ doplnil Schrott. S odklízením sutin pomáhali hasiči s těžkou technikou. Škoda na středisku je vpodstatě stoprocentní. „Zemědělské stroje byly zničené, dva kombajny, osm traktorů. Celá zpracovna na sladkou kukuřici byla zničená, neuděláme vůbec nic,“ poznamenal podle prvotních informací ředitel společnosti. „Letošní sklizeň nebude a otázkou je, jestli nějaká ještě někdy bude,“ podotkl Schrott. „I sklízecí technika, která byla nová na sladkou kukuřici, je hodně poškozená,“ doplnil místopředseda představenstva potvrdil, že sladkou kukuřici zpracovávali jako jediní v České republice. „Pěstujeme sladkou kukuřici a tu dovádíme do fáze zrna. Kukuřice se pak zpracovává do konzerv, směsí zeleniny nebo do gastra jako mražená,“ sdělil.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *