Bezpečnost potravin v celém řetězci

Letošní Den zdraví Světové zdravotnické organizace, který se slaví 7. dubna, byl věnován bezpečnosti potravin. Bezpečné potraviny dělá celá cesta z farmy na talíř, uvedla to ředitelka české kanceláře Světové zdravotnické organizace (WHO) Alena Šteflová s tím, že bezpečnost musí být dodržena ve všech krocích řetězce od výroby potravin až po jejich konzumaci.

Z hlediska globálního rozvoje do budoucna zdravé bezpečné potraviny a samozřejmě voda budou sehrávat pro lidstvo zásadní roli. Podle odhadu do roku 2050 se musí s ohledem na růst světové populace zvýšit globální produkce potravin o 60 procent, což samozřejmě přináší různá hlediska. „Na jednu stranu by potraviny měly být dostupné a rovněž by měly být bezpečné,“ konstatoval Michal Broža z informačního centra OSN v Praze. Upozornil na to, že není dostatek vody, 70 procent vody se spotřebovává v zemědělství. „Pokud se podíváme na současná globální rizika, tak je to kromě problematiky vody, hrozba šíření nemocí. O jídle se můžeme bavit z hlediska, dostupnosti, zdraví a bezpečnost a z hlediska plýtvání. To je téma, o němž se začalo v poslední době hodně diskutovat,“ podotkl.    

Organizace WHO podle Šteflové upozornila, že v globalizovaném světě je nutná pro zajištění bezpečnosti potravin spolupráce zdravotního sektoru, zemědělství, potravinového průmyslu, přepravy potravin, stravovacích zařízení, ale i samotných spotřebitelů. „Jde o závažnou meziresortní problematiku,“ zdůraznila s tím, že právem spotřebitele je přístup k nutričně vyváženým potravinám. Šteflová připomněla, že současný potravinový řetězec je delší a složitější, než kdykoliv dříve. „Demografický, kulturní, ekonomický a environmentální vývoj, globalizace trhu, cestování, měnící se spotřebitelské trendy a zvyklosti, nové technologie, klimatické změny a extrémní počasí, tyto všechny faktory zvyšují zdravotní rizika spojená s potravinami,“ řekla. Podle ní přes 2,2 milionu úmrtí ročně způsobují na celém světě onemocnění z potravin.

Celý článek najdete v Zemědělci č. 16

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *